• 16 jun 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Carles Vilarrubí Vicepresident del FC Barcelona

El Barça, contra res ni ningú


L’entitat defensa una catalanitat ferma, integradora i oberta al món

En un article recent en aquestes pàgines, Francesc de Carreras acusava la junta del FC Barcelona de “partidisme” i feia una sèrie de consideracions que només poden ser fruit del desconeixement o de la voluntat d’utilitzar el barcelonisme en batalles que tenen a veure amb les legítimes i conegudes posicions ideològiques del professor i destacat impulsor del partit Ciutadans.

Carreras s’escandalitza perquè la nova segona equipació del nostre equip llueix els colors de la senyera i considera que això és una usurpació del símbol de tot un país. Mai és bo de treure conclusions apressades i plenes de prejudicis. Com sap molta gent, els colors de la bandera catalana són presents en les samarretes de molts altres clubs de casa, com els següents: CF Arbeca, CF Argentona, UE Fornells, CDR Horta de Sant Joan, AE La Múnia, UE Lleida (tercera equipació temporada 2012-13), CF Llorenç, AEC Manlleu, FC Palau-Solità i Plegamans, CD Roquetenc, UE Sant Andreu, UE Sant Pau d’Ordal, CF Tordera, FC Vilafranca i CF Vinyoles. Considera Carreras que tots aquests equips també usurpen el primer símbol dels catalans? D’altra banda, convé recordar que el llistat d’entitats esportives que tenen la bandera catalana en el seu escut, com el Barça des del 1910, és innumerable. Fora de Catalunya, hi ha equips que també llueixen la bandera dels seus territoris. El València CF té com a tercera equipació la senyera, mentre que el Celta de Vigo incorpora la bandera gallega i el Reial Betis l’andalusa. El Bayern de Munic llueix els colors de la bandera del land de Baviera al centre de l’escut. Ningú no en fa cap problema, és un fet absolutament normal. A Carreras tampoc li agrada que la samarreta blaugrana porti el nom del patrocinador del club, Qatar Airways, però obvia que es tracta d’una decisió abonada democràticament per l’assemblea del club i que aquestes esponsoritzacions representen uns ingressos importants, que permeten que les quotes dels socis no hagin augmentat en els darrers deu anys, excepte pel que fa a l’IPC i l’IVA. Si volem que el FC Barcelona estigui en mans dels seus 170.000 socis i no perdi el caràcter popular que té, cal apostar pels patrocinis. És cert que Qatar no és una democràcia, però es tracta d’un país en evolució i maduració política i social constant, com ho demostra el fet que la gran i prestigiosa televisió del món àrab que ha inspirat les revoltes de la primavera àrab, Al-Jazira, hagi nascut i tingui la seu central en aquest petit Estat del Golf Pèrsic. Així mateix, el Govern de Qatar impulsa l’obertura, la modernització i el trànsit d’una economia basada exclusivament en el petroli i el gas a una economia que aposti pel coneixement.

Carreras informa en el seu article de la baixa d’un soci del FC Barcelona amb 63 anys d’antiguitat per motius suposadament polítics. Ho lamentem, no cal dir-ho. Però la gran notícia és que no deixa de créixer el nombre de persones que volen fer-se socis del nostre club. En aquests moments, hi ha prop de 1.500 sol·licituds en llista d’espera per aconseguir el carnet, la qual cosa ens omple de satisfacció i ens esperona a continuar fent les coses bé. Ni que només fos per memòria familiar, Francesc de Carreras no hauria d’oblidar ni menystenir que el Barça continua sent “més que un club” i que això implica un sentiment cívic àmpliament compartit, al marge de qualsevol partit polític però sempre en favor d’una catalanitat ferma, integradora i oberta al món. Bona prova d’aquesta projecció internacional és el fet que, en només tres anys, la nostra entitat ha passat de 13 a 66 milions de seguidors a les xarxes socials, i ha esdevingut l’organització esportiva líder també en aquest àmbit comunicatiu global.

El Barça no va contra res ni ningú, només vol ser fidel a la nostra història i a la nostra cultura, i en aquesta vocació sintonitza amb una gran majoria de catalanes i catalans. Si hi ha algú a qui això li molesta, potser és que té un problema amb Catalunya i no pas amb el FC Barcelona.