Ara

ERC: tot per la consulta promesa

Junqueras ha socorregut CiU en nombroses ocasions amb vista al 2014
ROGER TUGAS 

Barcelona | Actualitzada el 18/06/2013 00:00

ERC: tot per la consulta promesaReunió de coordinació CiU-ERC FRANCESC MELCION

"Esperem que valgui la pena". És un lament no gaire difícil de sentir de boca de diputats d'ERC, que s'han mostrat fidels a la promesa de garantir l'estabilitat del Govern a costa de canviar l'orientació del seu vot en nombroses ocasions respecte a la legislatura anterior. Qui dubtava de la lleialtat d'Oriol Junqueras com a soci ha quedat sense arguments en mig any, però això ho estan aprofitant altres forces per desgastar els republicans pel flanc esquerre furgant en les seves contradiccions. L'horitzó de la consulta, però, justifica el tràngol. Mentrestant, ERC també celebra la capacitat d'esmenar parcialment l'acció del Govern fent-la més progressista i culpa l'Estat de les penúries.

Regeneració democràtica

Ni explicacions d'Artur Mas ni reprovació a Germà Gordó

Malgrat que ERC sempre ha exigit a CiU que faci bandera de la regeneració democràtica pel bé del procés, no ha permès mai que perdés una votació en aquest àmbit. Ara és l'única força que no reclama que Artur Mas doni explicacions al Parlament pel cas Palau en una compareixença específica, i al febrer ja va tombar una moció que ho exigia. Així mateix, ERC va salvar en l'últim ple el conseller de Justícia, Germà Gordó, d'una reprovació votada per la resta de partits per haver mantingut el dimissionari Xavier Martorell al departament tot i les sospites d'espionatge polític en el cas Método 3.

Privatitzacions

Contra la recuperació d'ATLL o el manteniment de la sanitat pública

Els republicans no van veure amb bons ulls la privatització d'Aigües Ter-Llobregat a finals del 2012, tot i que al març van votar en contra de recuperar-la. Ho van justificar per la necessitat de liquiditat davant l'ofec de l'Estat. Al maig van votar en contra d'una moció d'ICV-EUiA per aturar la privatització de l'Institut Català de la Salut, malgrat que van afirmar que ho feien perquè no els van acceptar esmenes. Prova d'això és que el mateix dia van registrar una resolució amb CiU en el mateix sentit que la d'ICV. Això va dur a una picabaralla via Twitter entre Junqueras i Joan Herrera.

Funció pública

Es manté la retallada salarial tot i incorporar demandes sindicals

Un any després, qui avala la nova retallada salarial als empleats públics ja no és el PP, sinó ERC. "Està venent la consulta amb el salari dels empleats públics", van acusar ERC els sindicats de la funció pública, tot i que els republicans han incorporat bona part de les seves mesures per atenuar-la i fer-la més progressiva.

Educació i serveis socials

Acceptació del tancament d'escoles i sense millores socials

Davant les demandes que va fer en campanya d'augmentar la despesa en ensenyament, ara ERC reconeix la necessitat de tancar alguns centres i va votar en contra de frenar la clausura de set centres, cosa que els desgasta entre el sector. Va oposar-se igualment a incrementar la despesa en formació professional i a tramitar una llei del mínim vital garantit d'ICV per blindar una renda, aliments i un pis per als ciutadans.

Model econòmic

Oberts a BCN World però contra una auditoria del deute

El "recel inicial" d'ERC a BCN World es presenta ara dialogant tot i els detalls obscurs del projecte i la negativa de Junqueras a abaixar impostos als casinos. Igualment, els republicans es van oposar a l'abril a fer l'auditoria pública del deute que demanen els moviments socials i que la CUP va dur al Parlament. Aquell mes es va quedar sola amb CiU en contra de fer una cimera anticrisi.

Polítiques de seguretat

Una comissió d'ordre públic en lloc d'una sobre les bales de goma

CiU defensa les bales de goma i molts dirigents d'ERC les volen prohibir. Els republicans es van oposar a una comissió sobre la matèria -que volien el 2011- i, a canvi, CiU va donar suport a una de més genèrica sobre ordre públic.

Josep A. Duran i Lleida

Aval perquè segueixi com a president de la Bilateral

La relació entre el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, i ERC no és d'amistat. Els republicans, però, van oposar-se a l'abril a cessar-lo com a president de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat. Marta Rovira va argüir que no sabia si encara ostentava el càrrec.