• 23 jun 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Enric Juliana

Algú va volar sobre el niu del ‘cupo’

El PNB, irritat per la discussió, es debat entre l’enroc i una certa obertura tàctica a Catalunya

serà la peça clau les eleccions autonòmiques del 2015. A València segurament es decidirà el destí polític d’Espanya. Absència de mà esquerra a Catalunya, on la sentimentalitat ja ha desbordat totalment les fredes defenses de la intel·ligència política. Efectes de la crisi en una societat amb un concepte elevat de si mateixa (segurament massa elevat). Catalunya és un camió a l’autopista europea, amb el motor traient fum i la cabina plena d’emprenyats escoltant Lluís Llach a tot volum. A tot gas. “Cap a Ítaca, cap a Ítaca!”, li diuen a Artur Mas, arrapat al volant. Li suen les mans.

ARXIUL’actor Jack Nicholson a la pel·lícula Algú va volar sobre el niu del cucut, història d’un manicomi

El Govern Rajoy fa tot un homenatge a Josep Tarradellas i accepta que el vell president tenia raó quan va augurar que el cafè per a tothom acabaria sent tòxic per a Espanya. “Disset autonomies, 17 parlaments. Això sembla Xauxa. Això no pot funcionar”, va dir el 1981. El cafè el començaren a servir Adolfo Suárez i Manuel Clavero Arévalo per diluir l’impacte de la restitució de la Generalitat la tardor del 1977. I el PSOE el va vessar a Andalusia el 1980 –amb el suport de l’advocat Clavero, sempre obsessionat amb Catalunya–, per cremar Suárez. I després va venir el mapa de les taifes que ara tant preocupa els advocats de l’Estat. El pla de reforma de les administracions torna a apunta a Catalunya, i a la cabina ja no hi caben més emprenyats. Ens esperen 20 anys més de plets E spanya 2013. El País Basc i Navarra, amb un nivell de renda per càpita entre trenta i vint punts per sobre de la mitjana, no aporten res a la solidaritat interterritorial, en virtut d’una interpretació política i comptable dels concerts forals que no està inclosa en cap disposició addicional de la Constitució del 1978.

Extremadura, la regió més pobra, amb una renda quaranta punts inferior a la mitjana , 30% d’atur, l’índex més alt de funcionaris i empleats públics de tot Espanya (29,8% de la població ocupada) i receptora neta de la solidaritat territorial, es permet la frivolitat d’abaixar impostos.

La premsa madrilenya comença a parlar de l’Arc Mediterrani, cosa impensable fa tot just uns anys. Qualsevol indici de concertació de les regions mediterrànies inquieta a la capital. Inquieta a Sevilla. I inquieta a Bilbao. SevillaMadrid-Bilbao, l’eix que més ha regit la política espanyola des del congrés socialista de Suresnes el 1974. Catalunya, Comunitat Valenciana, les Balears i Múrcia sumen més del 35% del PIB i més del 40% de les exportacions. 15,4 milions d’habitants. Un 32,6% de la població articulada per un mínim programa comú –reajustament general dels fluxos fiscals i de les solidaritats, aposta de debò pel corredor mediterrani, pressió a favor de la petita i mitjana indústria exportadora, articulació financera regional, desarmament dels recels i definitiu arxiu dels Països Catalans, expressió nostàlgica que no ajuda a res– provocaria un sotrac. Aquesta convergència mediterrània, esbossada en l’actual discussió sobre l’asimetria del dèficit públic, preocupa. I s’activen els tallafocs. Rebrot anticatalanista a les Balears i repunts grotescos a València sobre l’“origen ibèric” del valencià. València i de lluita de posicions. Res absolutament decisiu no passarà demà, ni demà passat, digui el que digui la sentimentalitat. Mentre la política espanyola, espantada pels efectes de la crisi, es recompacta (pacte Rajoy-Rubalcaba), les enquestes diuen que Catalunya es fragmenta. Trencadís. I encara falta computar la monja Teresa Forcades, que pot treure molts vots. República menestral angoixada.

El PSOE andalús, la CiU del Sud, observa el tauler i des de Sevilla envia missatges xifrats a Madrid i al País Basc: “Anem amb compte”. A Pamplona i a Bilbao hi ha un emprenyament còsmic amb la política i el periodisme català per haver col·locat el focus sobre el concert i el conveni. No ho entenen. I no s’ho esperaven. En el cercle d’Iñigo Urkullu admeten que el lehendakari es va equivocar prenent partit contra l’asimetria en el dèficit. La Unió del Poble Navarrés ha posat en marxa una campanya de mocions a tots els ajuntaments. A la tira còmica del Diari de Navarra, l’avi carlí desempolsega el trabuc. Al País Basc resposta forta del PNB biscaí i moderat. Andoni Ortuzar, president de l’Euskadi Buru Batzar: “Vam acceptar estar a l’Estat pel Concert; si es trenca, som lliures”. El Govern basc encara té oberta amb Madrid la negociació sobre la llei quinquennal de la quota i la Y ferroviària (AVE). S’estan fent números. La discussió, tanmateix, pot reforçar el PNB com a baluard del Concert. El mateix pot passar amb la UPN. El PNB ha de decidir ara entre l’orgullós enroc i les relacions públiques. Hi havia plans per anar amb CiU –o amb Unió– a les europees. El jove Madina, perplex, demana que deixin el País Basc tranquil: aquest home sembla que aspira a governar Espanya. Carme Chacón maleeix Pere Navarro en la intimitat. I Pérez-Rubalcaba, professional, es postula com a vàlvula de seguretat de l’Embolic que No S’Acaba Mai.

Casa de bojos, diu Ramón de España, amic de Francesc de Carreras. L’encerta, España. Espanya, un manicomi.