• 1 jul 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSEP GISBERT TONI BATLLORI
  • Barcelona

Duran aconsella a Rajoy que “sedueixi” els catalans i permeti la consulta


El líder d’Unió convida el president espanyol a seguir l’exemple de Cameron amb Escòcia

 Josep Antoni Duran Lleida va recomanar ahir a Mariano Rajoy que segueixi l’exemple de David Cameron, permeti la celebració de la consulta a Catalunya i opti per “seduir” els catalans en lloc de “maltractar-los”. “Si jo fos Rajoy, m’ho repensaria, prendria la iniciativa i faria una proposta atractiva al poble català, un poble que, majoritàriament per damunt de tot, no vol diluir la seva identitat, i, per tant, afegeixo jo que permeti la consulta com a exercici de democràcia”, va escriure en un apunt al seu blog, tot just vint-i-quatre hores després del nou clam pel dret a decidir viscut dissabte en el concert del Camp Nou.

El secretari general de CiU traça un paral·lelisme entre el primer ministre britànic i el president espanyol per evidenciar que segueixen camins contraposats a l’hora d’afrontar les demandes d’Escòcia, el primer, i les de Catalunya, el segon. David Cameron, recorda, des del primer moment es va avenir a la celebració d’un referèndum i va deixar clar alhora que defensaria la permanència d’Escòcia al Regne Unit. I explica que això ho està posant en pràctica “no fent la punyeta”, sinó “seduint els escocesos” i “sense dirigir cap retret als que democràticament pretenen la independència”. “És la mateixa actitud que manté Rajoy envers Catalunya i els catalans?”, es pregunta el líder d’UDC. I ell mateix dóna una resposta negativa i lamenta que, “en lloc de seduir els catalans, els repel·leix, els decep amb lleis que són autèntiques mines contra l’Estatut a partir d’una interpretació de la Constitució” i amb un missatge que “no és altre que dir que a partir d’ara més Estat i menys Catalunya”.

La conclusió a la qual arriba Josep Antoni Duran Lleida amb tot plegat és, al seu entendre, òbvia: “Cameron sedueix i Rajoy crea rebuig, Cameron atrau els escocesos a la causa britànica i Rajoy provoca adeptes a la causa independentista farts de tanta superioritat i maltractament”. I, en conseqüència, li demana que canviï d’actitud, “sedueixi” els catalans i permeti la consulta. Li reclama, al cap i a la fi, una sortida política a la situació, per la qual també va advocar el coordinador d’ICV, Joan Herrera. “Això es resol mitjançant la democràcia, mitjançant el dret a decidir”, va assegurar convençut que, després que el Concert per la llibertat evidenciés que “el catalanisme demana de forma transversal el dret a decidir”, no hi ha més sortida que les “respostes polítiques”. Unes respostes que el dirigent ecosocialista va deplorar que, si més no ara com ara, no es produeixin, en la mesura que considera que, malgrat la gran mobilització cívica de la ciutadania de Catalunya, “el Govern espanyol no entén absolutament res i només pensa a buscar un xoc de trens”.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va destacar, per la seva part, la necessitat de convocar la consulta abans que s’acabi el 2014, veient que el clam a favor del dret a decidir expressat per 90.000 persones al Camp Nou és la mostra que “no es pot esperar ni un segon més”. La número dos d’ERC va garantir que a final del 2013 estaria tot a punt per a la consulta i que llavors seria el moment d’escollir la data i d’optar per sortides alternatives si el Govern espanyol tanca totes les vies legals.