• 1 jul 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • MADRID Redacció

Cospedal veu Catalunya forçada a “viure a la defensiva”


El PSOE guarda silenci sobre la reivindicació sobiranista

IU denuncia que el PP, amb el seu comportament, és “una fàbrica de crear independentisme”

“Les regions o els països que es miren a si mateixos són vulnerables a la demagògia i estan condemnats a viure a la defensiva”. Així és com ho veu la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que ahir va oferir la visió popular sobre el concert celebrat dissabte passat al Camp Nou, tot i que sense al·ludir-hi directament.

ISMAEL HERRERO / EFECospedal va celebrar ahir amb un acte polític a Toledo els seus dos primers anys com a presidenta

“A Castella-la Manxa mirarem cap al futur i recuperarem la nostra regió, malgrat que alguns s’escudin en nacionalismes i egoismes constantment per no fer el que han de fer”, va exposar la presidenta autonòmica en clara al·lusió a les reclamacions sobiranistes de Catalunya. “A Castella-la Manxa ens sentim orgullosos de ser espanyols”, va reblar Cospedal, contraposant aquest sentiment al dels que, va dir, malgrat ser-ho, diuen que no se senten part d’Espanya o reclamen la independència.

En la celebració dels dos primers anys com a presidenta autonòmica, la número dos del PP oficiava així de portaveu del partit l’endemà que 90.000 persones omplissin les grades del Camp Nou reclamant per a Catalunya el dret a decidir el seu futur.

D’una forma també genèrica, Cospedal va al·ludir a aquells països que es queden “atrapats” i “mirant enrere” i els va advertir que “són molt vulnerables a la retòrica demagògica d’alguns que tenen pocs escrúpols”. Als centenars de col·laboradors i simpatitzants que ahir la van acompanyar, la secretària general del PP els va dir que “no podem caure en el tedi o en la indiferència, perquè és l’excusa fàcil per no fer el que és difícil”.

Molt diferent va ser la reacció del PSOE. De fet, no n’hi va haver. La direcció federal del principal partit de l’oposició va optar per un silenci prudent i per remetre qualsevol declaració al PSC. El que passa és que els socialistes catalans tampoc no van voler avaluar ahir el significat polític del Concert per la lli

bertat ni l’estat de maduració de la causa independentista. Madurar la resposta és potser el motiu del silenci, ja que el PSOE es veurà obligat a oferir avui alguna interpretació després de la celebració de la seva comissió executiva federal.

Per la seva part, el portaveu federal d’IU, Cayo Lara, va considerar que “el PP és una fàbrica de crear independentisme” que ha provocat amb les seves actuacions “retrògrades” reaccions secessionistes. En declaracions als mitjans, Lara va dir que esdeveniments com el de dissabte passat a Barcelona beneficien el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè “s’està embolicant amb la bandera de Catalunya per tapar les seves misèries i la seva gestió de polítiques neoliberals”.

Però va al·ludir a la gestió del Govern de Mariano Rajoy i va exposar que limitar les competències de les comunitats autònomes alimenta “posicions independentistes”.