• 2 jul 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSEP GISBERT Barcelona

Duran continua a la direcció de CIU per no provocar inestabilitat


La federació fa pinya amb el “projecte polític compartit” del dret a decidir

Duran continua. El líder d’Unió Democràtica de Catalunya es mantindrà a la secretaria general de CiU per “no obrir un procés d’inestabilitat” en el moment especialment complex en què es troba Catalunya, segons va acordar ahir per unanimitat la comissió permanent del partit després d’un debat monogràfic sobre la qüestió. El debat l’havien provocat diversos dirigents democristians en resposta a les crítiques de la cúpula de CDC a Duran per la seva actitud davant el procés sobiranista, i pels dubtes que a parer seu ocasionava entorn de la consulta, i va concloure sense cap discrepància.

MARC ARIASLa permanent d’Unió en ple va escenificar el seu suport a Duran per continuar a la direcció de CiU

De fet, i malgrat l’enrenou de la setmana passada, cap dels integrants de la direcció executiva d’UDC no va tornar a defensar l’opció que Josep Antoni Duran Lleida abandonés el càrrec de secretari general de CiU. Tots van apostar per la seva continuïtat i per donar per tancat l’episodi de disputa amb el soci. No va ser una tempesta en un got d’aigua, però tampoc no va passar d’un avís per a navegants. Després de la controvèrsia, la direcció democristiana va voler escenificar el tancament de files sense cap fissura amb el seu líder, però va tenir cura de no fer res que es pogués veure o interpretar en clau de ruptura interna de la federació.

Per això, la raó principal que va donar Ramon Espadaler –que va exercir de portaveu– per avalar la permanència de Duran a la secretaria general de CiU va ser la voluntat de “no obrir un procés d’inestabilitat” en un “moment crucial també per a l’exercici del dret a decidir”. El president del consell nacional va ser categòric: “Rotundament no volem que la inestabilitat afecti el procés, perquè no seria bo per a ningú ni contribuiria que CiU continués sent la força central i centrada del catalanisme polític”. Espadaler va comparèixer acompanyat de tots els membres de la permanent, a excepció de Núria de Gispert, reclamada per les obligacions institucionals del Parlament, i del mateix Duran, que no va poder assistir a la reunió per culpa d’una indisposició, tot i que va participar en el debat via telefònica.

La imatge va servir per exhibir cohesió i, com va precisar Espadaler, per visualitzar que “no hi ha diferències entre Duran i Unió”, sinó que “hi ha un president i un partit que caminen en la mateixa direcció”. L’improvisat portaveu democristià va argumentar que la continuïtat del líder d’Unió com a número dos de CiU calia buscar-la també en la sintonia i confiança que manté amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i en l’existència d’un “projecte polític compartit” dins de la federació a favor del dret d’autodeterminació. Un projecte, definit en el programa electoral de CiU i en el pacte amb ERC, que “diu sí de forma nítida al dret a decidir, a celebrar la consulta si pot ser el 2014, a comptar amb el suport més ampli possible i a esgotar totes les vies de diàleg per convocar-la”, i amb el qual Espadaler va reafirmar el “compromís ferm” del seu partit. “Compartim tot el que està escrit en el programa”, des del dret a decidir fins a l’Estat propi, tot i tenir en compte que el model en què el concreta UDC és el de l’Estat confederal.

Amb el debat d’ahir, sigui com sigui, la direcció democristiana dóna per tancat l’últim episodi de friccions amb CDC i confia que el soci “també valorarà la bondat de la federació”. Efectivament, és el que va fer Lluís Corominas, després de reunir-se el comitè executiu de CDC, en subratllar que la continuïtat de Duran a la cúpula de CiU “reforça la federació” i fa que sigui un “instrument més útil i més cohesionat”, i que les últimes sessions mantingudes pels consells nacionals dels dos partits mostren que “caminen en la mateixa direcció”.

La cohesió es va posar igualment de manifest en l’advertència del conseller de Presidència, Francesc Homs, assumida per CDC, al Govern espanyol que “no pot girar indefinidament l’esquena” a les demandes dels catalans i, en concret, a la celebració de la consulta. Un avís en la línia de la recomanació que Duran havia dirigit a Mariano Rajoy diumenge, vint-i-quatre hores després del Concert per la llibertat al Camp Nou.