• 2 jul 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • SALVADOR ENGUIX València

L’acadèmia Valenciana de la Llengua defensa la unitat de català i valencià


El PP podria retirar la proposta que diferencia la “parla” de València

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), màxim òrgan normatiu de la Comunitat Valenciana, va presentar ahir a les Corts valencianes una declaració en la qual tomba tots els arguments del PP que pretenen remuntar l’origen del valencià a la “prehistòria”, al segle VI a.C. No només això. L’AVL subratlla en el seu escrit la unitat de la llengua de catalans, valencians i balears; acusa els populars d’intentar “vulnerar l’ordenament jurídic” i exigeix als partits polítics “que no utilitzin la llengua com a instrument de confrontació política entre els valencians”.

ARXIUUna manifestació per la llengua a València

El PP va presentar fa dues setmanes una proposició no de llei (PNL), en la qual demanava a l’Executiu valencià que exigís a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) que modifiqués el seu diccionari per diferenciar el català del valencià. Però el pitjor no era això. En aquesta PNL s’afirma també que “la parla dels valencians, que parteix sens dubte de la més profunda prehistòria, s’escriu ja des del segle VI abans de Crist amb el llenguatge ibèric i, després de les aportacions successives a partir de les llengües fenícies, gregues i llatines, ha arribat als nostres dies en la forma en què la coneixem”.

L’AVL, en línia amb el que defensa tota la romanística internacional, deixa clar que el valencià es conforma a partir del segle XIII a causa de la repoblació “de catalans i aragonesos arribats amb Jaume I, com demostra la història, la documentació medieval, l’onomàstica i la filologia, en especial la fonètica, la morfologia, la sintaxi i el lèxic històrics, que mostren la seva procedència del llatí”. Afegeix l’Acadèmia valenciana que per aquesta raó “valencians, catalans, balears i els habitants d’altres territoris de la Corona d’Aragó compartim una mateixa llengua”.

En el comunicat es critica també que el PP, amb aquesta PNL, “vulnera l’ordenament jurídic valencià en la mesura que ignora un pronunciament oficial com és el dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa de la denominació i l’entitat del valencià, emès per l’AVL”. Dictamen que va ser aprovat per unanimitat dels membres de l’acadèmia el 9 de febrer de l’any 2005 i que posteriorment “va ser comunicat” a totes les institucions valencianes. L’AVL qüestiona també el valencià utilitzat a la redacció de la PNL popular perquè no respecta “la normativa lingüística oficial de l’AVL, que és d’aplicació obligatòria a totes les administracions públiques de la Comunitat Valenciana, d’acord amb l’article 41 de l’Estatut d’Autonomia”.

Fonts del grup popular reconeixien ahir a aquest diari que “el probable” és que la PNL no segueixi el seu curs a les Corts valencianes per la dura resposta contrària que ha tingut, també des de l’oposició política. Segons el parer de molts observadors, el PP ha cedit a la pressió dels sectors més anticatalanistes del partit que no donen suport a la política de pacificació i proximitat d’Alberto Fabra amb Catalunya. Justament, l’AVL va ser creada a finals dels anys noranta per un pacte de l’expresident català Jordi Pujol amb l’expresident valencià Eduardo Zaplana, sota la batuta de José María Aznar, per pacificar el conflicte lingüístic. Ara el PP ha alterat l’esperit d’aquell pacte polític.