• 7 jul 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Ase magre, ple de mosques


Perilla la vida de clubs catalans per les inspeccions de Treball

LA QUEIXA DE LA SECRETARIA “És una campanya recaptadora, però amb mala fe política: és un atac directe a Catalunya”

Hem estat a punt d’abaixar la persiana i tancar el club”. Així de cru. Una entitat humil com el Club d’Escacs Llinars, amb 150 socis jugadors, ha hagut d’acabar pagant prop de 20.000 euros per una denúncia a la Seguretat Social. “Hi ha autèntics drames, clubs que es plantegen tancar la barraca després de molts anys d’història i de servei social”, diu Roberto Malo, assessor fiscal de la UFEC, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, que fa setmanes que va atrafegat informant els clubs arreu del territori. La darrera campanya d’inspeccions de la Seguretat Social, intensiva a Catalunya, ha causat terror a l’esport català més humil. La majoria dels clubs del país. A la crisi insuportable que ja pateixen, ara s’hi afegeix l’assetjament de Treball.

ÀLEX GARCIA / ARXIUEls clubs formatius, sovint amb entrenadors i monitors voluntaris, s’enfronten a un greu problema

Des de fa un any, la Inspecció de Treball i Seguretat Social, depenent del ministeri que dirigeix Fátima Báñez, està duent a terme un seguit d’inspeccions del pagament de les quotes de la Seguretat Social dels clubs catalans als seus treballadors, sense distinció de si són monitors, col·laboradors, voluntaris o entitats sense ànim de lucre. En calculen més d’un centenar, d’inspeccions. Exigeixen regularitzar amb un contracte laboral qualsevol empleat que obtingui una contraprestació econòmica, encara que sigui simbòlica o per cobrir despeses.

Els resultats de les inspeccions han estat nombroses denúncies als clubs per impagament de les quotes corresponents els darrers cinc anys. “Tots els casos són molt bèsties”, diu Malo. Alguns, esfereïdors. El Club Natació Sabadell fa un any va haver de pagar prop d’un milió d’euros, entre multes i regularitzacions; el CN Barcelona, uns 250.000 euros; el Santboià, de la tercera divisió de futbol, 700.000 euros... “La Seguretat Social no perdona: imposa un 20% de recàrrec per impagament de cada treballador, més una sanció. Així, qualsevol petita quantitat es converteix en una xifra tremenda”, explica Roberto Malo.

Per la secretaria general de l’Esport de la Generalitat no hi ha cap dubte: “És una campanya recaptadora de l’Estat a mig termini, però amb mala fe política, amb la voluntat d’un atac directe a Catalunya”, assegura el secretari general, Ivan Tibau, molest perquè “les inspeccions són gairebé exclusivament a clubs de Catalunya; a la resta de comunitats no se n’estan fent”.

Les negociacions de la secretaria general de l’Esport i la UFEC amb Inspecció de Treball i el CSD han aconseguit, de moment, una moratòria: s’han aturat les inspeccions fins al 30 de setembre. Tanmateix, l’1 d’octubre les entitats hauran d’haver regularitzat tots els treballadors. Si això acaba passant, els costos laborals s’incrementaran un mínim d’un 40% per a molts clubs: serà la mort tècnica de moltes entitats amb pocs recursos, que paguen en negre o compensacions poc significatives.

“Si comencen a anar per aquí, faran que els clubs tanquin i no cobraran ni un euro, perquè no hi ha diners”, adverteix Tibau, que comentava a aquest diari que la secretaria ja té enllestida una moció que es presentarà aviat al Parlament per instar a un canvi legislatiu al Congrés: “Es tracta de crear una figura jurídica nova per regular l’esport amateur i de base, que tingui un tracte fiscal diferenciat del règim general, que n’estigui exempt, com a entitats sense ànim de lucre que són i amb una funció social important”, detalla Tibau.

Des de la UFEC, que dóna assessorament fiscal i jurídic als clubs, consideren que la majoria d’entitats no haurien de donar d’alta els seus entrenadors i monitors “si és voluntariat esportiu” i són entitats sense ànim de lucre. “Amb una interpretació àmplia de la llei no hauríem de tenir problemes”, diu Gerard Esteva, vicepresident de la UFEC.

“Els clubs no tenen capacitat per pagar multes ni regularitzacions. Si Treball no afluixa, molts clubs tancaran i tindrem un problema social molt greu”, adverteix amb preocupació Tibau.