• 2 ago. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSEP GISBERT Barcelona

Mas-colell situa en 2.000 milions la retallada de despeses del 2013


El conseller dóna per perduda la batalla del dèficit d’aquest exercici i crida a treballar per al 2014

CIU i ERC coincideixen que el millor és començar a preparar els comptes de l’any que ve

Dels 2.600 milions d’euros en què la Generalitat ha fixat l’ajust per al 2013 d’acord amb l’objectiu de dèficit de l’1,58% decretat pel Ministeri d’Hisenda, al voltant de 2.000 correspondran a retallades de despeses. La xifra la va posar ahir sobre la taula el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, vint-i-quatre hores després d’una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de què va sortir molt decebut pel límit de dèficit fixat en el present exercici per a Catalunya, però també per les pessimistes perspectives anunciades per al 2014.

EMILIA GUTIÉRREZAndreu Mas-Colell, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de dimecres a Madrid

“La retallada de despesa aquest any 2013 acabarà sent de prop de 2.000 milions d’euros”, va declarar a TV3 el responsable de les finances de la Generalitat, que va continuar sense revelar si hi haurà o no pressupost per a l’exercici en curs. Amb comptes o sense, però, la realitat és que el Govern català està condemnat a dur a terme l’ajust que es deriva de l’1,58%, que no es concentrarà en cap apartat específic i els afectarà tots en general, com va subratllar el mateix Andreu Mas-Colell en recordar que, “de fet, des de començaments d’any ja estem fent estalvis i retallades”. La incògnita del pressupost no està previst que es resolgui, en qualsevol cas, fins dimarts, en l’última reunió del gabinet d’Artur Mas abans del començament de les vacances d’estiu.

Les possibilitats que obre un sostre de dèficit de l’1,58% són, sigui com sigui, tan escasses que el conseller d’Economia dóna ja per perduda la batalla del 2013 i prefereix començar a treballar per a la del 2014. “El 2013 està dat i beneït, ara comença la partida del 2014”, en què “ens enfrontem a un panorama en què la limitació del dèficit a l’1% representa 1.200 milions menys i en què tindrem també 500 milions menys d’ingressos”, és a dir, un ajust de 1.700 milions més que, en paraules d’Andreu Mas-Colell, “és del tot inassumible”. El propòsit del titular d’Economia és, en aquest sentit, mantenir el 2014 com a mínim el mateix nivell de despesa que s’aconsegueixi el 2013, però en cap cas reduir-lo més, i per això va proclamar que “avui mateix comença la campanya per generar nous ingressos per a l’any que ve”.

L’home fort de les finances de la Generalitat va proposar com a vies per augmentar els ingressos la reclamació dels deutes pendents de la disposició addicional tercera de l’Estatut i la reforma del model de finançament autonòmic d’una manera “més justa”. Les dues alternatives, però, són d’èxit dubtós, tenint en compte que fins ara el Govern espanyol, d’una banda, es nega a reconèixer deutes pendents amb Catalunya i, de l’altra, no té intenció que el nou finançament entri en vigor el 2014, circumstàncies de què Andreu Mas-Colell sembla perfectament conscient.

I en aquest escenari tan complex la disposició del soci de CiU, ERC, a aprovar el pressupost del 2013 és, tot i no tancar definitivament cap porta, pràcticament nul·la. Ho va corroborar Oriol Junqueras, després de conversar amb el president de la Generalitat per analitzar les sortides possibles a la situació creada, en mostrar-se partidari d’accelerar el camí cap a la hisenda pròpia i la consulta d’autodeterminació i en coincidir que el més lògic és mantenir la pròrroga dels comptes d’aquest any i començar a treballar ja en els del 2014.