• 5 ago. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • ESTEVE GIRALT Amposta

La marea antitransvasament de l’ebre refà el nus


La mobilització social que fa deu anys va parar el transvasament de l’ebre es reactiva contra el nou Pla Hidrològic del PP

La Plataforma en Defensa de l’ebre anuncia lluita social i doble batalla jurídica per a la tardor

No hi van faltar les jotes, els castells, a l’Ebre tradició importada, ni la cançó protesta del Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, corejada ahir pels manifestants com si fos un himne. Tampoc no hi van faltar les samarretes blaves ni el vell crit de guerra del moviment antitransvasament: “Lo riu és vida, no al transvasament”. Al costat de l’històric pont penjant d’Amposta (Montsià) es van retrobar ahir molts dels que es van mobilitzar fa més de deu anys contra el transvasament d’aigua de l’Ebre del govern d’Aznar i van frenar el “passeig militar” anunciat per Arias Cañete, aleshores i ara ministre.

VICENÇ LLURBAUnes 500 persones, amb el suport d’entitats ecologistes internacionals, van escenificar ahir a Amposta el no al nou Pla Hidrològic

De nou, dins i fora del riu, el nus, el símbol d’un dels moviments socials amb més arrelament de la història de les Terres de l’Ebre. “És un toc d’atenció, conservem la nostra capacitat de mobilització i la utilitzarem sàviament. És evident que la gent de les Terres de l’Ebre defensa el territori; aquí s’ha vist”. Així va valorar Manolo Tomás, líder històric de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), el primer acte de protesta organitzat després de l’aprovació al Consell Nacional de l’Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre del nou Pla Hidrològic impulsat pel Govern del PP. Mig miler de persones es van reunir al costat del riu amb el suport de bona part del teixit associatiu ebrenc per deixar clar que no es quedaran impassibles davant un pla que, alerten, amenaça el tram final del riu i condemna a mort el delta de l’Ebre.

Tot un èxit, segons els organitzadors, tenint en compte el poc temps amb què s’ha fet la convocatòria i el calendari, en ple mes d’agost. “Estem molt contents per la resposta de la gent de les Terres de l’Ebre. Ha quedat clar que una vegada més donarem resposta a la barbàrie del Pla Hidrològic Nacional que representa el final del Delta”, va advertir Susanna Abella, portaveu de la PDE.

Gairebé com si fos un ritual iniciàtic, la plataforma va lliurar el seu nus al catamarà de l’oenegé internacional WWF, que s’ha afegit a la causa antitransvasament. La PDE sap perfectament que bona part de la sort del nou Pla Hidrològic es jugarà al Parlament Europeu, per la qual cosa fa mesos que busca el suport del lobby ecologista internacional. Diversos representants de les principals entitats ecologistes europees van participar ahir en la protesta i es van reunir després amb dirigents de la plataforma, a Amposta.

Hi haurà més mobilitzacions a la tardor, després que previsiblement al setembre el Consell de Ministres espanyol doni la llum verda definitiva al Pla Hidrològic. No seran encara grans manifestacions, tot i que sí que intentaran mantenir activat el moviment antitransvasament. La PDE entén que aquesta és una cursa de fons, i per això vol regular bé les seves forces. En paral·lel es mantindrà activat el front jurídic i l’institucional, amb el suport de la Generalitat i tots els partits polítics catalans, amb l’excepció del PP. La plataforma prepara una batalla legal contra el Pla Hidrològic al Tribunal Suprem i la Unió Europea, en entendre que incompleix la directiva marc comunitària sobre la gestió de l’aigua.