• 18 ago. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BERLÍN Corresponsal

El sud fora de l’euro, Catalunya no 


Les tribulacions dels euroescèptics alemanys

Les regions més competitives del sud d’europa podrien quedar-se a l’euro, diu el líder d’afd

El líder del nou partit euroescèptic de la dreta a Alemanya, Bernd Lucke, advoca perquè els “països no competitius” de l’eurozona, especialment els del sud d’Europa, abandonin l’euro, però això no hauria pas de voler dir que les zones tradicionalment més competitives d’aquests mateixos països no poguessin mantenir la moneda única. Lucke esmenta “Catalunya, el País Basc i el nord d’Itàlia”, entre aquestes regions que podrien continuar a l’euro.

Un intent d’aclarir com es podria administrar políticament aquesta dualitat monetària dins del territori d’un mateix país, i si obrir-se a aquest escenari diferenciat en territoris on ja hi ha tensions i projectes sobiranistes no equival a fomentar el secessionisme, no ha rebut cap resposta de Bernd Lucke ni del seu partit, Alternative für Deutschland (Alternativa per a Alemanya), que aquests darrers mesos diu que ha superat els 15.000 afiliats tot i que els sondejos encara li atorguen una intenció de vot per sota del 5% que fa falta per entrar al Bundestag.

A diferència de països com Grècia, regions com Andalusia o territoris com el sud d’Itàlia, “Catalunya, el País Basc i el nord d’Itàlia podrien continuar dins l’euro”, ha dit Lucke, un professor d’economia de 51 anys que és pare de cinc fills i va ser 33 anys membre de la CDU, en presentar el seu partit davant la premsa estrangera, aquesta setmana.

Al Ministeri de Finances alemany, on qualsevol escenari d’abandonament de l’euro és tabú –cosa que no ha impedit pas que es facin els comptes de com li sortiria de car al país tornar al marc– la possibilitat d’un secessionisme català a Espanya no sembla que es prengui gaire en consideració. Un funcionari del Ministeri rebaixa el fenomen català, que posa al costat d’Escòcia i d’altres països, i diu que “no és la primera vegada que aquesta mena de coses es diuen i es plantegen a Europa, i al final no passa mai res”.

“No volem reintroduir el marc alemany, el que volem és que els països del sud d’Europa abandonin l’euro i que a la resta del territori euro s’estableixi una estricta prohibició sobre compartir els deutes d’altres països”, diu Bernd Lucke, professor de la Universitat d’Hamburg. “Només en el cas que els socis es neguessin a fer aquests canvis als tractats europeus seria millor tornar al marc alemany”, explica. El líder euroescèptic calcula que per ser competitiva Espanya hauria d’abaixar els sous un 30%, i inclou França entre els països del sud que haurien d’abandonar l’euro.

“Tradicionalment, França ha competit amb Alemanya a base de devaluacions de la moneda, però des de fa tretze anys aquesta possibilitat no hi és, des d’un punt de vista econòmic crec que té sentit que França torni a la seva moneda nacional, amb això milloraria en competitivitat i les seves relacions amb Alemanya també millorarien”, diu Lucke.