• 23 ago. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Ortega defensa que el Govern no acudeixi en bloc a la cadena humana


La vicepresidenta demana que la Via Catalana reculli la “pluralitat” de Catalunya

DRET A DECIDIR El Govern vol donar resposta a totes les sensibilitats als actes de la Diada PRUDÈNCIA DEL GOVERN Homs, Puig i Gordó donen suport a la cadena, però eviten revelar si hi assistiran

A mesura que s’acosta l’Onze de Setembre diferents membres del Govern català mostren públicament el suport a la cadena humana, l’anomenada Via Catalana, organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a favor de la independència, malgrat que sense comprometre’s a participar-hi. Un degoteig de declaracions favorables, les dels consellers Francesc Homs, Felip Puig, Ferran Mascarell, Ramon Espadaler o Germà Gordó, entre d’altres, a què es va afegir ahir la de la vicepresidenta Joana Ortega, que va voler rebaixar la pressió sobre la decisió que ha de prendre el Govern respecte a la presència a l’acte. “No crec que el Govern hagi d’anar a la Via Catalana en bloc, perquè cadascun dels membres ha de prendre aquesta decisió a títol personal”, va defensar a RAC1.

MARC ARIAS/ ARXIULa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, a l’última reunió de l’Executiu abans de l’estiu

Les paraules d’Ortega evidencien els dubtes del Govern català sobre quina posició ha d’adoptar en un acte que, segons els organitzadors, és independentista, però sense renunciar a la pluralitat. El Govern té previst prendre una decisió formal sobre la participació a la Via Catalana, tot i que és conscient que la Generalitat ha de donar resposta a totes les sensibilitats de la societat catalana, més encara quan entre CDC i UDC també hi ha matisos sobre l’acte. El secretari general d’Unió i conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va demanar a l’ANC que canviés el lema a favor del dret a decidir.

Es tractaria d’una opció que també facilitaria la participació en bloc d’ICV i, fins i tot, alguns sectors crítics del socialisme català. El PSC, el PP i Ciutadans han rebutjat, com s’esperava, la cadena de manera rotunda.

Ortega va optar per intervenir en aquest debat i es va alinear amb els que demanen que la Via Catalana sigui una iniciativa que sumi. I per això –va dir– cal “comprendre la pluralitat” de la societat catalana. “És important que tothom pugui trobar el seu lloc a la cadena humana, ja sigui en defensa de la independència o pel dret a decidir; no hi ha un únic clamor”, va declarar.

A diferència de la manifestació de la Diada de l’any passat, a què va assistir tot el Govern excepte el president Artur Mas, l’Executiu de CiU ha optat aquest estiu per més prudència. Així s’entenen les paraules d’Ortega o les crides del conseller Espadaler aquesta setmana perquè el projecte sigui al “màxim plural” possible. “El que és important –va insistir Ortega– és que la cadena aglutini el major nombre de persones possible i que demostri que aquest és un país unit”.