• 29 ago. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BARCELONA Redacció

El Govern esperarà els “matisos” de la resposta de Rajoy sobre la consulta


El conseller Vila és el primer que confirma la seva presència a la Via Catalana, en un tram de Figueres

La negativa de Mariano Rajoy a negociar amb el Govern d’Artur Mas una consulta a Catalunya és de sobres coneguda i assumida pel Govern, però l’Executiu català esperarà a veure “com s’explicita” i “quins són els matisos” de la resposta del president del Govern central abans de plantejar nous escenaris, segons va manifestar ahir el conseller de Presidència, Francesc Homs. En qualsevol cas, es manté el 2014 com a any de celebració de la consulta i amb la perspectiva de fixar la data a finals d’aquest any, encara que des d’ERC, socis de CiU al Parlament, es pressionava ahir perquè el dia i la pregunta es determinin de manera immediata després de la Diada.

El Govern continua esperant la resposta oficial de Rajoy a la carta remesa per Mas a la Moncloa el 26 de juliol i que el president del Govern espanyol es va comprometre personalment a contestar després de l’estiu en una breu conversa telefònica que va mantenir amb Mas per confirmar la recepció de la missiva, tal com va avançar La Vanguardia diumenge. Segons Homs, el Govern té “poques esperances” sobre la rèplica de Rajoy, a qui va recordar que el procés sobiranista català “es troba en l’escenari mundial” i va més enllà d’un “rampell”. És, va dir, una “expressió constant democràtica”, per la qual cosa va retreure al Govern central que no sigui “prou conscient” de la situació.

Homs fins i tot va donar per fet, en declaracions a TV3, com ja va fer dimarts després del Consell Executiu, que la Comissió Europea acabarà confeccionant un dictamen per aclarir què cal fer quan un territori d’un Estat de la Unió Europea reivindica la separació, bé sigui pel procés català o l’escocès.

Homs no va voler ahir revelar si participarà en la cadena humana de la Diada, i va seguir amb l’argument que és la societat civil qui ha d’assumir el protagonisme, tot i que va confessar que la seva família sí que hi serà present. Per contra, el conseller de Territori, Santi Vila, es va convertir ahir en el primer membre del Govern que hi confirma l’assistència. Vila ocuparà un lloc a la Via Catalana a Figueres, ciutat de la qual va ser alcalde. Altres consellers que es van manifestar partidaris de respondre a la convocatòria de l’ANC són Germà Gordó, Felip Puig, Ferran Mascarell, Irene Rigau o Neus Munté.