• 4 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • SILVIA HINOJOSA Barcelona

El Govern subratlla que el seu compromís és la consulta i no la Via independentista


Duran es desmarca del PSC sobre la cadena, en què participaran dirigents d’unió

EL LÍMIT DEL 2014 Pi-sunyer avisa que la consulta es podria haver d’ajornar per traves de l’estat PER A LA DIADA El PP organitzarà un acte de partit en algun lloc emblemàtic

Quan falten vuit dies per a l’Onze de Setembre, el Govern no està disposat que les diferències dels partits respecte a la iniciativa reivindicativa de la Diada, una cadena humana que organitza l’Assemblea Nacional Catalana i que preveu travessar Catalunya de nord a sud per demanar la independència, li torcin el full de ruta. El Govern de la Generalitat ja va manifestar fa uns dies la seva valoració positiva sobre l’anomenada Via Catalana, en què participaran diversos consellers, tot i que no el president Artur Mas, i no anirà més enllà. “L’agenda del Govern no la marca una entitat, sinó els compromisos que hem adquirit”, va advertir ahir el portaveu Francesc Homs, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, en què va deixar clar, i ho va repetir una desena de vegades, que el compromís del Govern és la consulta.

PEDRO MADUEÑOEls consellers Mas-Colell i Homs, la vicepresidenta Ortega i el president Mas, a la reunió d’ahir del Consell Executiu

“La Via Catalana no la convoca el Govern; nosaltres estem centrats a poder exercir el dret a decidir”, va subratllar Homs, que va defensar que tant CDC, que es mobilitza perquè la cadena sigui un èxit, com UDC, que no hi participa com a partit, tot i que sí que hi assisteixen membres de la direcció, es poden sentir còmodes amb la posició del Govern. I si la Via Catalana és un èxit, “millor per a tothom”, va afegir el portaveu, perquè “es reforçarà la idea del dret a decidir”.

Els partits filen prim les seves posicions, i ahir el líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, es va negar que se’ls situï al bloc del PSC, que no participa en la cadena independentista. “Unió té una posició pròpia”, va dir Duran en un tuit: “El PSC diu que no participa en la cadena humana i dóna llibertat per si algú hi vol anar. Unió anuncia que participaran en la cadena membres de la direcció”. El líder democristià va assegurar que, “diguin el que diguin els organitzadors, els dirigents d’Unió que hi vagin ho faran per defensar l’exercici del dret a decidir”.

La consulta sobre l’autodeterminació és un compromís de legislatura, que l’acord de governabilitat CiU-ERC situa el 2014. De tota manera, el president del Consell per a la Transició Nacional, que assessora al Govern per organitzar la consulta, Carles Viver Pi-Sunyer, va advertir ahir que podria ser que no se celebrés el 2014 per traves de l’Estat espanyol que portin a ajornar-la fins que es trobin altres mecanismes. “És possible que ens ho impedeixin i hàgim de veure quins mecanismes tenim en un futur immediat per fer una segona convocatòria o anar a unes eleccions de tipus plebiscitari”, va dir.

En aquesta línia, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va considerar “un error” fixar el 2014 com a límit, ja que una data tan precisa i pròxima genera “crispació” entre els actors polítics i socials involucrats. Navarro va retreure a Mas falta de voluntat de diàleg amb el Govern espanyol i va dir que si arribessin a un acord es podrien adaptar la Constitució per a una consulta legal.

Mentrestant, el PP es planteja aquest any fins i tot la seva participació en els actes de la Diada, en espera de conèixer el contingut. “Ha de continuar sent la festa de la convivència”, va advertir Alicia Sánchez-Camacho, que va assenyalar que no seran a l’acte institucional del Govern i el Parlament si se’n canvia el format i és “un acte de reivindicació independentista”. El PP organitzarà a la tarda un acte propi, en algun lloc emblemàtic, i té pendent decidir si participarà en la concentració espanyolista davant la Sagrada Família.