• 5 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • SILVIA HINOJOSA Barcelona

Govern i Parlament presenten la Diada amb una crida a la unitat civil


L’ANC, organitzadora de la Via Catalana, defensa que la consulta és un instrument per a la independència

Aquest any no ha calgut que Francesc Homs recordés que els ulls del món estaran pendents de Catalunya el pròxim Onze de Setembre, com va fer fa un any el portaveu del Govern, en la presentació dels actes institucionals de la Diada. Des de la manifestació del 2012, la situació política de Catalunya ha estat matèria informativa internacional, i el Govern i el Parlament volen traslladar una imatge d’unitat interna del país. “Els temps actuals necessiten capacitat de sumar” i “presentar-se bé al món”, va assegurar ahir Homs, que va subratllar que l’acte institucional que organitzen conjuntament el Govern i el Parlament al parc de la Ciutadella, que va recordar que és un acte popular, manté substancialment el format de sempre per garantir que totes les sensibilitats se sentin representades i que hi assisteixin totes les forces parlamentàries catalanes.

“No hi ha res de diferent en l’aspecte polític del que s’ha fet en els últims anys, pensem que valia la pena mantenir el que va inaugurar amb bon criteri el president Maragall”, va assegurar el portaveu del Govern, que va dir que no té notícies que el PP no assistirà a l’acte oficial, malgrat l’advertència de la presidenta d’aquest partit, Alicia SánchezCamacho, que no hi seria present si tenia un to independentista. “No és el moment de buscar excuses tàctiques ni de dividir”, sinó de “correspondre a la voluntat integradora” del Govern, va subratllar Homs.

El conseller de la Presidència, que va presentar els actes institucionals de la Diada juntament amb el vicepresident segon del Parlament, Lluís Corominas, va informar que la Generalitat s’ha dirigit com és habitual a la Delegació del Govern perquè un representant de l’Executiu central pugui ser present en la Diada. “Una de les contribucions que hem fet des de Catalunya és la

capacitat d’integració”, va afegir.

L’homenatge a la senyera engegarà a les 11.30 h de l’Onze de Setembre, al parc de la Ciutadella, amb un pressupost de 269.000 euros, el mateix dels dos últims anys. L’acte està vertebrat entorn de la llengua catalana, i s’hi recordaran diverses efemèrides, entre les quals els 800 anys de la batalla de Muret, el 600 aniversari de la mort de Bernat Metge i el centenari de la promulgació de les normes ortogràfiques en català i del naixement de l’escriptor Salvador Espriu. El cartell, de Joan-Pere Viladecans, és una falç negra amb un fons vermell, al costat d’un rellotge de color blanc.

El director teatral Joan Ollé torna a encarregar-se de la creació i direcció escènica i la conductora serà l’actriu Mercè Pons. L’homenatge s’inicia amb una desfilada dels Mossos i el lliurament de la senyera de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, i inclou la lectura de textos i poemes d’autors catalans, combinada amb la interpretació de peces musicals.

La vigília, el Parlament lliurarà la medalla d’honor a l’activista social Núria Gispert, a la cuinera Carme Ruscalleda i a la biòloga Anna Veiga.

Al costat dels actes institucionals, la iniciativa reivindicativa de la Diada és la cadena humana que organitza l’Assemblea Nacional de Catalunya per demanar la independència. L’entitat vol cobrir Catalunya de nord a sud, en 400 quilòmetres, i ahir, en la presentació del dispositiu, va mantenir la crida per a trams de les Terres de l’Ebre. La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, no va voler donar el nombre de persones inscrites, ni el d’autocars contractats per traslladar els participants, i va assegurar que els costos de la iniciativa no estan calculats però que l’ANC cobreix les despeses amb les quotes dels seus socis i la venda de samarretes. Va insistir sobretot en què els inscrits no es quedin a casa dimecres.

La cadena arrencarà a les 17.14 h amb el repic de campanes de les esglésies dels municipis pels quals discorre. A Barcelona, envoltarà el Camp Nou i un ramal passarà per la llotja. Forcadell va reiterar la crida als partits partidaris del dret a decidir a què participin en la Via Catalana, després que UDC, PSC i ICV decidissin no ser-hi presents, encara que alguns dels seus dirigents hi assistiran. “Tots els que creguin imprescindible decidir el seu futur i exercir el dret a decidir estan convidats per demostrar al món que som un sol poble i que el procés no té marxa enrere”, va dir Forcadell, que va estar acompanyada a la roda de premsa per tres dels organitzadors de la Via Bàltica d’Estònia, Lituània i Letònia.