• 5 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JUAN CARLOS MERINO Madrid

Rubalcaba explicarà a Catalunya el seu projecte federal just després de la Diada


OPTIMISTA El líder del PSOE creu que la seva aposta “acabarà calant” a Catalunya

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, és molt conscient que l’ambient a Catalunya està molt caldejat davant la pròxima Diada i la cadena humana que reivindicarà de nord a sud la independència aprofitant aquesta efemèride. I també contempla amb preocupació la situació del PSC i del seu primer secretari, Pere Navarro, assetjat constantment per crisis internes en el seu partit i per la seva difícil posició en el debat sobiranista. Però res d’això no impedirà que Rubalcaba, segons ha confirmat a La Vanguardia, acudeixi el proper 15 de setembre, al costat de Pere Navarro, a la tradicional Festa de la Rosa que els socialistes catalans celebraran a la pineda de Gavà com cada any. Però aquesta vegada la cita del PSC es produirà just quatre dies després de l’Onze de Setembre. L’aposta socialista, per tant, és molt arriscada.

Rubalcaba explicarà en aquest acte, per primer cop a Catalunya, la seva aposta federal per “decidir junts”, i té pendent una reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per discutirla. És arriscat, sí. Però aquest era precisament l’objectiu del projecte federal que Rubalcaba presentarà ara per primer cop a Catalunya: oferir una alternativa tant a les ànsies independentistes d’un sector de la societat catalana i dels seus partits polítics com a l’afany recentralitzador que els socialistes atribueixen al Partit Popular. Una tercera via amb un nou model territorial en clau federal, que inclou una proposta de reforma de la Constitució, en la qual el PSOE i el PSC van aconseguir donar-se la mà i que van segellar a Granada el 6 de juliol.

La direcció del PSOE considera que tot l’esforç realitzat durant mesos per arribar a aquell acord en el consell territorial socialista celebrat a Granada, després de les notables friccions i tensions patides amb el PSC per intentar superar les discrepàncies irreconciliables pel dret a decidir, encara no ha calat a Catalunya ni tampoc ha unit grans voluntats.

Però estan segurs que aquest projecte “acabarà calant” amb el temps, abans o després, davant l’atzucac que segons el seu parer ofereix com a únic horitzó el procés sobiranista i independentista disparat a Catalunya i davant la falta de reacció i de resposta que segons la seva opinió ha donat el govern de Mariano Rajoy i el PP, tancant-se en banda a qualsevol alternativa.