• 6 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • SILVIA HINOJOSA LUIS IZQUIERDO Barcelona / Madrid

Tres bisbes catalans, contraris al repic de campanes a la Diada


Solsona, Tortosa i Sant Feliu demanen neutralitat; Barcelona no dóna consignes

La repicada general de campanes de les esglésies catalanes havia de marcar l’instant en què es formi la cadena humana per la independència el pròxim Onze de Setembre a les 17.14, l’hora simbòlica perquè el campanar de la Seu Vella de Lleida doni el toc d’inici. L’Assemblea Nacional de Catalunya es proposa que aquest repicar s’encomani a altres campanars, en especial en els municipis pels quals passarà la Via Catalana, a tall de sant i senya perquè els participants s’agafin de les mans. Tanmateix, no tots els bisbes catalans veuen de bon ull que l’Església prengui partit a favor de la iniciativa independentista i almenys tres, els de Solsona, Tortosa i Sant Feliu de Llobregat, s’han mostrat partidaris de la neutralitat.

DANI DUCH“Tots a la Via Catalana”. Tretze diputats i senadors de CDC, ERC, PNB, BNG i Amaiur van donar suport a la cadena davant el Congrés

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha enviat una carta a les parròquies de la seva diòcesi per demanar-los que no facin repicar les campanes, assenyalant que “l’Església ha de romandre neutral” en temes polítics. Però no tots seguiran la consigna, entre d’altres els rector d’Ivorra o el de Gomés, que han dit que tocaran les campanes, o el de Mollerussa, que ho decidirà dilluns. Fonts del bisbat de Tortosa van confirmar que comunicaran la mateixa petició que Solsona a les seves parròquies, en considerar que no han de defensar cap posicionament polític. Pel que fa al bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés, ha traslladat la seva posició a l’ANC en una carta en què els explica que no poden donar suport oficialment a una opció concreta. Aquesta missiva és l’única que fins ahir havia rebut l’Assemblea en resposta a la seva petició a les diòcesis dels territoris que creua la cadena humana perquè donessin el senyal d’engegada amb les campanes.

En el cas del bisbe de Solsona, a la seva glossa setmanal Xavier Novell es pronuncia a favor d’una consulta pactada amb l’Estat.

A més de les tres diòcesis citades, també l’arquebisbat de Tarragona s’ha mostrat reticent a la idea de l’ANC, encara que deixa la decisió final en mans dels rectors i dels consells parroquials dels municipis. A l’arquebisbat de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach no donarà cap consigna als rectors, segons fonts de l’arquebisbat. Un altre dels bisbes per la diòcesi del qual passa la cadena humana, el de Girona, Francesc Pardo, també es mostra favorable a la consulta.

A Madrid, representants de l’ANC van mantenir ahir una trobada amb una quinzena de corresponsals estrangers, a qui van informar sobre els detalls de la cadena humana. Els periodistes, de diferents mitjans europeus, es van interessar per la logística de la iniciativa, així com pels terminis amb què treballa l’Assemblea per obtenir la independència.

Pel que fa als preparatius de la cadena independentista, els talls de carreteres nacionals que es duran a terme les hores prèvies obligaran a aixecar barreres en els peatges en aquells trams d’autopistes als quals es desviï el trànsit, van explicar fonts d’Abertis. A la província de Girona, en el tram entre la Jonquera i Maçanet de la Selva, l’AP-7 és l’única alternativa a l’N-II. Al sud de Tarragona, la Via Catalana discorrerà per l’N-340, encara que els Mossos poden donar pas alternatiu per l’AP-7 i en alguns trams per l’autovia A-7. També a Barcelona els talls de l’N-II poden desviar el trànsit a la C-32, al Maresme.

A més, el Departament d’Interior vol traslladar la concentració espanyolista prevista davant la Sagrada Família, coincidint amb la cadena, per evitar possibles enfrontaments, i els ha demanat que la facin al matí o la traslladin al passeig Sant Joan. Els convocants tenen tres dies per recórrer la decisió davant el TSJC.