• 7 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

PSC i PP critiquen els equilibris del president i demanen diàleg amb Madrid 


ICV veu erroni que el president mostri les cartes i C’s no veu majoria social per a la consulta

Entre confosos, crítics i en espera que s’abordi el diàleg institucional. Així es van mostrar ahir els partits de l’oposició davant les diferències i els matisos sobre la celebració de la consulta expressats en tot just 24 hores pel president de la Generalitat, Artur Mas.

“Ens preocupa que la mateixa persona, en dos dies consecutius, digui coses absolutament diferents i que aquesta persona sigui la que tingui la responsabilitat de governar”, va declarar el primer secretari del PSC, Pere Navarro, qui va afegir: “Si haguéssim de fer cas al Mas de dijous, sembla que es mostrava partidari d’una consulta legal i acordada, que és el que defensa el PSC”.

Partidari d’esgotar les vies de diàleg institucional, Navarro va convidar al president Mas a que –malgrat estar “condicionat per l’ERC d’Oriol Junqueras”– aposti per la solució acordada i el va acusar de “generar confusió” amb les últimes declaracions. De visita al Baix Llobregat, Navarro va reivindicar el federalisme com l’opció millor i més assenyada per a Catalunya. “Aquesta via és la que pot reunir més consens i la que pot evitar més incògnites, conflictes i tensions”, va afirmar el líder del PSC.

També l’expresident José Montilla va voler pronunciarse ahir en una carta oberta en la qual va assenyalar que l’acord per a una consulta legal podria permetre “recuperar la via del diàleg constructiu”, i va reivindicar que la Diada serà “més nacional”.

Si els socialistes catalans aposten pel diàleg, també ahir la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va reclamar a Mas que “aprofiti” les vies de negociació obertes amb Rajoy. Per a Sánchez-Camacho, el president de la Generalitat “sap perfectament” que Rajoy no acceptarà mai una consulta il·legal, per la qual cosa cal buscar la manera de sortir de l’actual conflicte polític. Per exemple, va remarcar, millorant el finançament o altres vies que respectin l’actual marc constitucional.

Aquesta invitació a negociar no va evitar que Camacho acusés Mas de voler “enganyar tots”, tant als seus socis d’Unió com als d’ERC. “Pot canviar el guió, però l’objectiu final del seu full de ruta no és cap altre que la independència, sigui mitjançant una consulta o les eleccions plebiscitàries”, va dir.

Per la seva part, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va advertir que no existeix una majoria social per convocar una consulta independentista ni celebrar unes eleccions plebiscitàries sense dividir la societat.

Una altra visió va ser la que va manifestar el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, qui va retreure a Mas que “destapi les seves cartes” en la negociació amb el Govern central amb el seu pla de convocar eleccions plebiscitàries si no es pot celebrar la consulta el 2014.

En aquest cas, va demanar que el Govern no actuï de forma unilateral i convoqui els partits partidaris del dret a decidir per fixar nous escenaris.