• 8 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • SILVIA HINOJOSA

La Diada s’obre pas


L’ofrena a Casanova, l’homenatge a la senyera i la cadena independentista centren l’agenda de dimecres

Espriu serà protagonista en l’acte de la Ciutadella, que el 2012 va congregar 10.000 persones Els organitzadors de la Via Catalana mantenen la crida per omplir buits a les Terres de l’Ebre

L’Onze de Setembre donarà grans titulars, però l’agenda oficial d’actes de la Diada tindrà una engegada convencional, sense dissonàncies i sense grans novetats, excepte que la prima de risc, l’indicador econòmic més popular fins fa uns mesos, és ara entorn de 250 punts, un nivell més confortable que els 400 del setembre passat. La situació política a Catalunya, en canvi, es dirigeix a un nou punt àlgid de l’atenció mediàtica, nacional i internacional, que sens dubte se centrarà en la cadena humana per la independència que organitza l’entitat Assemblea Nacional Catalana.

VANGUFONT:GeneralitatdeCatalunyaiGoogleEarth LA ARDIA

Com tots els anys, la jornada de dimecres arrencarà amb l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova per part d’institucions, partits polítics i entitats de Catalunya, des de primera hora del matí, però l’acte que desperta més interès de l’agenda oficial –l’any passat hi van assistir més de 10.000 persones– és l’homenatge a la senyera, que se celebra a partir de les 11.30, al parc de la Ciutadella. Es tracta d’un acte formal, aquest any dedicat al català i al centenari d’Espriu, que comença amb una desfilada d’una formació de gala dels Mossos d’Esquadra i la hissada de la senyera davant les principals autoritats de Catalunya. El guió combina la lectura de textos d’autors catalans i la interpretació de peces musicals, i és d’esperar que, com l’any passat, alguns dels participants mirin de colar-hi picades d’ull sobiranistes.

En tot cas, a la tarda se celebrarà la iniciativa més reivindicativa de la jornada, la cadena independentista, que es formarà a l’hora simbòlica de les 17.14 i creuarà 86 municipis de nord a sud, al llarg del litoral català. Segons està previst, un repic de campanes a la Seu Vella de Lleida, que es repetirà a altres esglésies catalanes, marcarà el moment en el qual els participants s’agafaran les mans. Tot i així, aquesta idea de l’ANC d’involucrar les parròquies en la transmissió del sant i senya d’inici de la cadena ha trobat reticències en la jerarquia eclesial. Almenys tres bisbes, els de Solsona, Tortosa i Sant Feliu de Llobregat, han demanat a les parròquies de la seva diòcesi que es mantinguin neutrals i no repiquin les campanes. També l’arquebisbat de Tarragona s’ha mostrat reticent a la iniciativa, encara que deixa la decisió en mans dels rectors, mentre que l’arquebisbat de Barcelona no ha donat cap consigna. Pel que fa a la Seu Vella, que dóna el repic inicial, aquest ha estat autoritzat pel consorci que presideixen el conseller de Cultura de la Generalitat i l’alcalde de Lleida.

Els organitzadors busquen inscripcions per completar els 400 quilòmetres del recorregut, però mantenen la crida per omplir el buit a les Terres de l’Ebre, objectiu que està sent un maldecap per la baixa densitat de població. Per a aquestes comarques, en canvi, la gran afluència de visitants que es preveu que rebin per a la Diada suposarà una oportunitat turística i econòmica, que inevitablement posarà a prova les seves infraestructures.

Per facilitar el desplaçament dels participants, en les hores prèvies a la formació de la cadena es faran talls de carreteres nacionals que obligaran a aixecar barreres als peatges en aquells trams d’autopistes als que es desviï el trànsit. A la província de Girona, al tram entre la Jonquera i Maçanet de la Selva, l’AP-7 és l’única alternativa a l’N-II. Al sud de Tarragona, la Via Catalana discorrerà per l’N-340, encara que els Mossos d’Esquadra poden donar pas alternatiu per l’AP-7 i en alguns trams per l’autovia A-7. També a Barcelona els talls de l’N-II poden fer desviar cap a la C-32 al Maresme.