• 9 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BARCELONA Redacció

Vila demana serenitat i eliminar plantejaments adolescents en la Diada


L’ANC considera una bona notícia la reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy

El conseller de Territori, Santi Vila, va dir ahir, a tot just tres dies de la celebració de la Diada, que és molt important que “tots ens asserenem” i va cridar a “eradicar d’una vegada qualsevol plantejament adolescent per aconseguir la independència”. En una entrevista al canal 3/24, Vila va explicar que les últimes declaracions del president Artur Mas signifiquen que Catalunya és un país seriós i que la “prioritat” de la seva agenda de treball és fer una legislatura que permeti “sortir de la recessió”.

Segons Vila, Mas va voler assenyalar que “ens hem d’asserenar una mica” i que “el món no comença quan, com a ciutadans, ens mobilitzem en la Diada” o qualsevol altre dia. Vila va insistir que és molt important que “el país s’assereni” i que enviï un missatge al món que doni garanties de seguretat jurídica i que, passi el que passi, a Catalunya sempre hi haurà “respecte a la legalitat”.

Vila va considerar, no obstant això, que el Govern central ha de comprendre que a Catalunya no se li pot negar el dret a plantejar la secessió i que s’ha de reconèixer constitucionalment la seva “singularitat nacional”.

En canvi, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, creu que les últimes declaracions de Mas són una “estratègia” per veure la resposta dels catalans en la Diada i que el president no ha canviat de rumb i, si ho ha fet, després de la Diada tornarà al mateix lloc. En una entrevista a RAC1, va qualificar com “una bona notícia” la reunió entre Mas i Rajoy, ja que “una cosa no treu l’altra”.

Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en una conferència sobre la Diada, va qualificar Espanya d’“anomalia històrica” que des del 1714 està perduda al seu “propi laberint”, amb un model “autoritari i jeràrquic”, que nega els drets democràtics dels catalans.