• 11 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)

L’Estat vol atreure Catalunya amb un nou sistema de finançament


El nou sistema de finançament, que el Govern pretén negociar a partir del març, perquè entri en vigor el 2015, i la possibilitat de nous ajuts econòmics a Catalunya per fer front a les seves obligacions financeres, és la carta que vol jugar Mariano Rajoy per convèncer Catalunya que sempre li anirà millor amb Espanya que fora.

El ministre d’Hisenda ho deixava entreveure ahir al Senat en respondre a una pregunta de CiU: “Trobarem solucions, perquè es tracta que Catalunya entengui i accepti que Espanya li convé, que és un gran projecte comú que resoldrà els seus problemes i ho farà de la mà de Catalunya”.

Segons fonts governamentals, a la reunió que Rajoy va mantenir amb Mas a l’agost li va plantejar el mateix, la possibilitat d’atendre algunes de les seves demandes financeres en el nou sistema de finançament, el que li permetria millorar el seu finançament i fer front als problemes que Catalunya té davant avui.

En aquesta línia es va pronunciar ahir també el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que va tancar la porta a la possibilitat que se celebri un referèndum pactat a Catalunya per decidir si vol continuar formant part d’Espanya, o aposta per la independència. Tanmateix, el titular d’Exteriors, un dels ministres que millors relacions mantenen amb el Govern i amb la societat civil catalana, va fer un pas més enllà que la resta dels membres del Gabinet Rajoy i va interpretar aquesta màxima que dins de la Constitució hi cap tot, com la possibilitat de trobar l’encaix de Catalunya a Espanya a través d’una reforma de l’organització territorial de l’Estat, respectant sempre la unitat d’Espanya.

Segons el parer de Margallo, “està clar que no hi cap una secessió pactada” que de donar-se seria ras i curt una “declaració unilateral d’independència que tindria conseqüències gravíssimes per a Catalunya i per a Espanya”, el que, a més, va advertir Margallo, suposaria la sortida immediata de Catalunya de la Unió Europea.

Però ell sí veu possible una fórmula d’encaix en l’organització territorial de l’Estat que “probablement” ha de ser revisada “en vista de les circumstàncies canviants i respectant sempre l’article 2 de la Constitució”, el que parla de la “indissoluble unitat de la nació espanyola”, i sobretot el ministre Margallo aposta per una reforma del sistema de finançament que satisfaci les aspiracions de Catalunya.