• 14 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Llibertat amb càrrecs per als detinguts per les agressions a la Diada a Madrid 


El jutge prohibeix als ultres acostar-se a menys de 100 m de la delegació de la Generalitat

Se’ls acusa de cometre tres delictes greus, els d’amenaces, lesions i atemptat, però han quedat en llibertat. El titular del jutjat d’instrucció número 11 de Madrid, Juan Javier Pérez, va prendre aquesta decisió després d’interrogar al llarg del dia d’ahir onze dels dotze integrants del grup feixista que va atacar la seu de la delegació de la Generalitat a Madrid durant la celebració dels actes de la Diada. Un dels inicialment detinguts el va deixar en llibertat la policia i no va arribar a passar a disposició judicial. A la resta, el magistrat només els va imposar una mesura cautelar, a petició de la Fiscalia, la prohibició d’aproximar-se a menys de 100 metres “de l’establiment” on es van desenvolupar els fets. I és que per a la justícia, l’atac no va ser a la delegació de la Generalitat, sinó un “incident en una llibreria”.

TWITTER @D–NACIONALUn grup de seguidors feixistes va esperar a la porta dels jutjats als detinguts

Una vegada decretada la seva llibertat, els ultres van ser acompanyats en sortir dels jutjats per uns 150 seguidors feixistes a l’edifici dels jutjats, a la plaça de Castilla. Hi va haver crits de joia i aplaudiments i els mateixes eslògans que durant l’assalt: “No ens enganyen, Catalunya és Espanya”. Amb aquest mateix crit els integrants del grup feixista que va assaltar el centre Blanquerna dimecres va irrompre a la sala d’actes de la llibreria, empenyent i sacsejant els que trobaven al seu pas, entre ells el portaveu adjunt de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, que els va fer front, però també diputats d’altres grups, diplomàtics i empresaris establerts a Madrid.

Quant a la situació processal dels detinguts i després deixats en llibertat, el fet és que el jutge no podia acordar el seu ingrés a presó provisional si no l’hi demanava la Fiscalia; i el fiscal de torn no ho va demanar per entendre que en l’assalt a la delegació de la Generalitat no es van donar les circumstàncies legals per enviarlos a la presó, encara que se’ls acusi de tres delictes i encara que tres d’ells tinguin antecedents policials per danys i lesions.

Malgrat la perillositat dels integrants del grup, la Fiscalia va considerar que no existeix risc de fuga ni perill de destrucció de proves dels presumptes delictes comesos. Per al fiscal, la prohibició d’acostar-se a la delegació de la Generalitat a Madrid és suficient per contrarestar o prevenir la perillositat.

En mitjans jurídics s’estimava que als detinguts se’ls podria aplicar alguna circumstància agreujant, relacionada amb el perfil dels seus mòbils ideològics feixistes. Però ni el jutge ni el fiscal no ho van plantejar ahir, en part perquè l’actual Codi Penal té llacunes sobre això, el que explica que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, es referís ahir a l’increment de penes que el nou codi preveurà respecte de les agressions que responguin a l’odi a col·lectius o organitzacions –per exemple, cap als partidaris de l’independentisme–, o pretenguin afavorir-lo.

A part de les interpretacions estrictament legals sobre l’atac al centre Blanquerna i els seus responsables, en mitjans judicials i de la Fiscalia es veu amb preocupació l’episodi pel precedent que suposa. En aquests mitjans s’estima que els grups d’orientació feixista estan controlats a Madrid, perquè la brigada d’informació els té sota vigilància.

Però el fet és que aquesta tasca no va permetre impedir l’atac a la delegació catalana durant la celebració de la Diada. Considerant tots aquests factors, el jutge i la Fiscalia han optat per respondre davant aquest fet amb una aplicació estricta de les previsions legals, sense acudir a interpretacions expansives de la llei per dictar, per exemple, presó provisional contra els detinguts.

Però continua la preocupació per les limitacions de la llei penal aplicable a un cas així. De fet, encara que el jutge esmenti tres presumptes delictes a la seva interlocutòria, s’admet que és difícil parlar d’atemptat per l’atac a un diputat i que les lesions, en tractarse d’intoxicacions de breu durada pels components del gas llançat, seran considerades de caràcter lleu.

La gravetat dels fets, la violència exercida sobre ciutadans que celebraven pacíficament la Diada, no es correspon amb el tractament legal que es pot donar com a resposta a aquest tipus d’agressions. Per tant, els fets de Blanquerna donaran lloc, sens dubte, a noves aportacions per a les reformes en potència de les lleis penals.