• 14 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • SILVIA HINOJOSA Barcelona

Duran aposta per superar els somnis “per garantir realitats” 


El líder d’Unió assegura que “no hi ha cap negociació” amb l’Estat

“No dividim el país en catalans bons i dolents”, segons el seu horitzó nacional, demana Duran

Josep Antoni Duran Lleida va aprofitar ahir la seva carta web setmanal per estendre’s en una reflexió post-Diada i fer una crida a la sensatesa, el diàleg, l’interès comú i la racionalitat per superar els “moments difícils” de la relació Catalunya-Espanya. El líder d’Unió, que no va participar dimecres a la Via Catalana –de fet se’n va anar al matí a Panamà, per la seva agenda del Congrés–, va subratllar que no és “antiindependentista”, encara que reconeix que va “a contracorrent del que en aquests moments és un sentiment dominant” a Catalunya. I per deixar clara la seva postura, va fer seves les paraules del president Macià, els dies següents al 14 d’abril del 31, en les que aposta per “renunciar a part dels ideals pensant en l’interès d’un poble” i “passar els moments dels somnis per garantir realitats”.

ALEJANDRO BOLÍVAR / EFEDuran es va reunir amb el president de Panamà, Ricardo Martinelli

Duran va assegurar, en el seu escrit als militants d’Unió, que “garantir una Catalunya lliure i sobirana” en una Espanya plurinacional requereix estructures confederals que no caben a l’actual marc constitucional. I va advertir que “des de la resta de l’Estat s’ha d’entendre que no serveixen les regles de joc de l’actual statu quo”, que “l’immobilisme no garanteix el futur”. Però alhora, va assenyalar que des de Catalunya “s’ha d’acceptar que l’entusiasme i el voluntarisme no són els únics components del pacte i del compromís”.

En paral·lel a la seva defensa del diàleg amb Madrid, Duran no va donar cap opció a una lectura optimista de l’última reunió coneguda –de finals d’agost– entre els presidents espanyol i català sobre la celebració d’una consulta, i es va mostrar ferm respecte a l’abast del diàleg: “El camí està marcat; no comparteixo les especulacions que es fan” sobre les conseqüències de la trobada Mas-Rajoy. “Encara no hi ha cap negociació, i menys sobre el contingut de la pregunta o sobre si ha de ser una o diverses”, va assegurar. “Tot està per fer i no serà fàcil fer-ho”, va afegir.

Sobre les lectures de la Diada, Duran demana que no “es divideixi al país en catalans bons i dolents”, en funció de l’horitzó nacional de cada un, i assegura que “no és més català i més compromès amb el seu país i amb el futur” qui defensa la independència que qui no ho fa.

El líder d’Unió també dedica unes línies a la seva mà dreta al Congrés, Josep Sánchez Llibre, que felicita “pel seu coratge” en enfrontar-se als feixistes que van boicotejar l’acte de la Diada a la seu de la Generalitat a Madrid. Duran diu que Sánchez “no va anar a la Via Catalana, però també va defensar Catalunya”.