• 17 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSEP GISBERT IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

El manifest pel dret a decidir sumarà el PSC al Parlament


El Govern accepta votar el text com a resolució del debat de política general

El PSC creu que el Parlament, i no el Pacte Nacional, ha d’acollir el debat sobre la consulta

El manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir es votarà al Parlament. Serà la manera que permetrà al PSC assumir-ne el contingut sense sumar-se formalment al pacte, segons es desprèn dels moviments registrats ahir coincidint amb el lliurament del text per part de l’expresident de la Cambra Joan Rigol al president de la Generalitat, Artur Mas. La direcció dels socialistes catalans va reafirmar el seu rebuig d’integrar-se en el pacte constituït el passat 26 de juny i que agrupa institucions, partits i entitats a favor de la celebració de la consulta, però Jaume Collboni va deixar la porta oberta a donar suport a les tesis del document fundacional si se sotmet a votació al Parlament com a resolució del debat de política general. L’única condició és que no es modifiqui el text elaborat per Rigol. En les darreres setmanes, Joan Rigol ha mantingut diversos contactes amb Pere Navarro i altres dirigents del PSC per trobar la manera que els socialistes catalans donessin suport d’una forma o una altra al document.

ÀLEX GARCIAL’expresident del Parlament Joan Rigol i el portaveu del Govern, Francesc Homs

La decisió del PSC de no afegir-se al pacte però deixar la porta oberta a donar suport al document va ser àmpliament debatuda en l’executiva d’ahir, on van aflorar veus, com la de Joan Ignasi Elena –líder d’Avancem–, que van demanar d’anar una mica més enllà. Una cosa que el nucli de la direcció descarta, ja que volen mantenir-se en una certa equidistància i defensar una mena de “tercera via” amb l’impuls d’una reforma federal de la Constitució, projecte que va rebre diumenge passat el suport d’Alfredo Pérez Rubalcaba. La direcció del PSC, a més, considera que el debat sobre la consulta s’ha de centrar en el Parlament i en la comissió pel Dret a Decidir, i no portar-lo al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que entre moltes altres entitats compta amb la presència de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

El Govern va recollir el guant del PSC i, tot i que va precisar que la concreció de la iniciativa correspon als partits, Francesc Homs es va avenir a portar el manifest al Parlament, i també amb la condició que no se’n dilueixi el contingut. Un contingut que, com va avançar La Vanguardia en l’edició d’ahir, defensa el dret a decidir com a exigència democràtica i advoca pel diàleg per exercir-lo en el marc de la legalitat, deixant obertes totes les solucions polítiques.

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha rebut aproximadament 800 adhesions de partits i entitats i, encara que formalment no acabi integrant el PSC, Rigol sí que es va comprometre a realitzar un últim esforç per aconseguir, més enllà de la votació al Parlament, un gest de suport explícit dels socialistes. L’expresident de la Cambra es va mostrar optimista en aquest sentit, igual que respecte al suport de Foment del Treball.

La gran patronal catalana té previst decidir la seva posició sobre el manifest pel dret a decidir el proper dia 25, en una reunió extraordinària de la junta directiva, i la impressió que se n’ha emportat Rigol dels contactes que ha mantingut amb els seus dirigents és que el suport és possible. L’autor del manifest, de fet, aspira que el document sigui el “text de referència entre el pluralisme polític”, amb independència de les posicions de cadascú, i serveixi per “fer pedagogia” i “difondre de manera visible” que els catalans volen votar. I, malgrat aquest denominador comú, té també intenció de posar-lo en coneixement, “per deferència personal”, de les forces polítiques que hi estan en contra, és a dir, el PP i C’s.

Ahir mateix ja es va reunir breument amb Alicia SánchezCamacho a la seu dels populars, encara que la possibilitat que els populars s’hi acabin sumant són nul·les mentre en el pacte hi hagi l’ANC.

Per la seva part, el líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, va fer també una crida al PSC perquè s’afegeixi al pacte, en considerar que amb el redactat del text presentat per Rigol ja no existeixen motius per a la resistència socialista. “Rigol aposta per la transversalitat i participació de la societat civil. És necessari que ningú no l’instrumentalitzi per a posicions partidistes”, va afirmar a través de Twitter des de Panamà.