• 17 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JUAN CARLOS MERINO IÑAKI ELLAKURÍA Madrid / Barcelona

El PSOE assumeix el debat de la consulta dins d’una reforma constitucional 


El PSC qualifica de “progressió històrica” que Rubalcaba lideri el federalisme

Valenciano confirma que el PSOE rebutjaria el dret a decidir si el debat arribés al Parlament

“Si s’obre la Constitució, que és una cosa que desitgem i reclamem, en el marc del debat sobre la nova Constitució, evidentment hi cap tot”, va assegurar ahir la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, assumint que en aquest hipotètic procés de reforma constitucional –impossible sense la concurrència del PP– seria inevitable que irrompés el debat del dret a decidir.

ROSER VILALLONGA / EMILIA GUTIÉRREZPere Navarro i Antonio Balmón, en l’executiva del PSC, i Elena Valenciano (PSOE)

“Hi cap aquest debat, sens dubte, una altra cosa és que nosaltres estiguéssim d’acord –va matisar–. Quan s’obri el debat veurem les diferents posicions, però és evident que si s’obre la Constitució per veure quin encaix li trobem a un Estat de les autonomies que necessita un camí federal, es pot debatre d’aquestes coses, faltaria més”.

No s’ha produït cap canvi de posició en el rebuig del PSOE al dret a decidir que esgrimeix el PSC, segons admet la mateixa Valenciano: “Si hi arribés a haver un debat sobre el dret a decidir en la reforma constitucional, el PSOE estaria en contra”, va assegurar a La Vanguardia.

Els socialistes espanyols insisteixen que es tracta d’un subterfugi del dret d’autodeterminació, una visió molt allunyada a la del PSC. Però a Ferraz consideren que si el Parlament espanyol obre el procés d’una reforma de la Constitució, CiU, ERC i el mateix PSC introduirien el debat de la consulta en la comissió Constitucional. Encara que seria rebutjat per PP i PSOE.

L’endemà que Alfredo Pérez Rubalcaba, Elena Valenciano i altres membres de la direcció del PSOE reconeguessin sobre el terreny la situació de Catalunya i els sentiments que expressen els seus ciutadans, els socialistes espanyols són cada vegada més conscients de la gravetat del moment.

“El problema de la relació de Catalunya amb Espanya no se soluciona per correspondència, ni amb reunions bilaterals discretes. Estem davant un assumpte de tanta gravetat i urgència que cal que es parli entre tots, perquè tots fem falta en aquesta conversa”, va assegurar Valenciano per retreure els contactes entre Mariano Rajoy i Artur Mas, després de tot un any embolicant la troca, i oferir la proposta socialista d’una “profunda reforma de l’Estat de les autonomies i, per tant, de la Constitució”.

“Entre l’immobilisme de Rajoy i el camí tan incert de Mas, triem el diàleg per al canvi, i en això estem d’acord amb el PSC”, va concloure Valenciano, després d’admetre que “es manté” la discrepància pel dret a decidir.

Aquest canvi en el discurs del PSOE va ser molt valorat ahir per la direcció del PSC. El seu portaveu, Jaume Collboni, va parlar fins i tot de “progressió històrica”, si bé els sectors catalanistes van expressar a l’executiva que esperaven “una implicació més gran i valenta” del PSOE respecte a la consulta a Catalunya.

La direcció del PSC, en permanent contacte amb Rubalcaba i Valenciano, és conscient que les diferències que encara els separen amb el PSOE respecte a la consulta són grans, però ha optat per evitar la polèmica i aprofundir en allò que els uneix, la reforma federal.

El seu objectiu per als propers mesos és continuar buscant aliats entre els barons del PSOE perquè reforcin a Catalunya el seu missatge que la reforma constitucional és possible.