• 17 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El fiscal general subratlla la “indissoluble unitat” d’Espanya


Torres-Dulce obre l’any judicial demanant suport contra la corrupció

Les sentències sobre corrupció han augmentat un 151% en els últims tres anys

El fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, va obrir ahir l’any judicial en el Tribunal Suprem amb un discurs la primera referència del qual va ser per al Rei i “la indissoluble unitat de la nació espanyola”. Torres-Dulce va recordar que la justícia s’imparteix en nom del Monarca i va citar Michel de Montaigne per dir que “els prínceps són companys, si no amos, de les lleis”, i va destacar el fil conductor que uneix “monarquia i Estat, nació i Constitució, com a fonament de la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols”

ÁNGEL DÍAZ / EFEEl Poder Judicial. El rei Joan Carles va presidir l’obertura de l’any judicial, en què van participar el fiscal general de l’Estat, el president del Tribunal Suprem i el ministre de Justícia

Torres-Dulce va recordar que és la Constitució del 1978 la que “justifica orgullosament” la continuïtat d’un acte com l’obertura de l’any judicial, i concretament al Suprem, del qual va subratllar que és un pilar essencial de l’Estat, com a “òrgan jurisdiccional superior en tots els ordres”, tret d’en matèria de garanties constitucionals. Situada així la naturalesa de l’acte, el fiscal general va dedicar la gairebé totalitat de la resta del seu discurs a exposar un llarg lament sobre els mals que la corrupció produeix en la societat espanyola, arribant a demanar ajuda a la classe política perquè no deixi només en mans de la justícia la tasca d’enfrontar-se amb el fenomen dels delictes relacionats amb l’abús i la desviació de poder. Una dada reflecteix la magnitud del problema: en els últims tres anys, les sentències per delictes relacionats amb la corrupció han crescut un 151%.

El president del Tribunal Suprem, Gonzalo Moliner, també va al·ludir a la corrupció, però sobretot com a factor que agreuja la sobrecàrrega d’alguns òrgans judicials. Torres-Dulce, en canvi, després d’apel·lar a la unitat d’Espanya, va entrar a fons en les implicacions del tema i va subratllar que la crisi econòmica “erosiona el cabal d’il·lusió d’amplis sectors de la societat” i genera un caldo de cultiu que “pot posar a prova la solidesa de l’entramat institucional del nostre país”, en paral·lel a la “depauperació d’amplis sectors”.

El fiscal general va ressaltar tot seguit que aquesta crisi econòmica suposa “un risc davant el qual tots els responsables públics han d’estar alerta”. I va recórrer de nou a les cites, aquesta vegada d’Ortega y Gasset, per recordar que “tota realitat ignorada prepara la seva revenja”. La seva tesi, en suma, va ser que la crisi genera conflictes de tota mena que poden danyar les institucions del país i que la justícia no pot aguantar en solitari aquesta càrrega. Torres-Dulce va demanar que si la reforma penal passa la investigació dels delictes als fiscals no es faci amb desconfiança, limitant la seva autonomia i recursos. El Rei, que presidia l’acte, va tenir un lapsus quan el fiscal va acabar el discurs i va tornar a donar-li la paraula. Però de seguida va corregir i l’hi va passar al president del Tribunal Suprem.