• 18 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • LUIS IZQUIERDO Madrid

Piqué: “Ja no n’hi ha prou amb el finançament per encarrilar la deriva catalana”


Amb obtenir un finançament més adequat a les necessitats de Catalunya ja no n’hi haurà prou per reconduir la deriva sobiranista. Perquè la independència fa temps que va deixar de ser una qüestió econòmica i “ja és al terreny dels sentiments”. La reflexió és de Josep Piqué, president del Cercle d’Economia, exministre de l’etapa de José María Aznar, expresident del PP català i ara també assagista.

DANI DUCHPiqué, ahir a la presentació del seu llibre a Madrid, amb Soria

El seu llibre es titula Cambio de era, i es tracta d’una reflexió sobre les nombroses transformacions que s’estan produint al nostre voltant i sobre els reptes a què s’enfronta Europa i cadascun dels seus estats.

Reconeguda víctima del “virus de la política”, Josep Piqué va negar de manera taxativa qualsevol possibilitat de tornar al Govern central, on alguns el situaven com a pont d’un diàleg renovat entre Madrid i Barcelona, però no es va resistir a opinar sobre les qüestions més actuals.

Sobre aquesta pugna territorial entre el centre i la perifèria, Piqué va considerar que “la deriva sobiranista és un fenomen en si mateix”, però també el reflex de la debilitat institucional d’Espanya.

I preguntat sobre la recerca d’una sortida a la situació actual, l’exministre va afirmar: “Cal dialogar més i no deixar que hi hagi un discurs dominant; cal fer més política”.

A Piqué el preocupa la qüestió catalana, però també la desafecció i descreença creixents de la política. Pel que fa a aquest darrer aspecte, Josep Piqué va opinar que cal “renovar el vincle entre els espanyols i la Constitució”, ja que els menors de 53 anys no la van votar i “les institucions s’han d’anar adaptant als temps”.

A l’hora de buscar culpables a aquesta desafecció contra la qual l’empresari considera imprescindible lluitar, el president del Cercle d’Economia apunta directament a “les llistes tancades i circumscripcions massa àmplies que han allunyat la gent de la política”.

I al marge dels canvis que els grans partits estiguin disposats a tirar endavant, Piqué creu que hi ha indicis massa evidents que el bipartidisme que ha imperat fins ara ja ha desaparegut a Catalunya i està començant el mateix camí al conjunt d’Espanya.