• 18 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BARCELONA Redacció

El Govern insta la UE a plantejar-se si Catalunya pot votar el seu futur


“La pregunta clau, que alguns s’esforcen a esquivar, és la següent: a l’Europa d’avui, en un Estat democràtic com l’espanyol, es pot votar o no?”. Amb aquest plantejament va afrontar el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, les preguntes sobre el posicionament de Joaquín Almunia, primer, i la Comissió Europea, després, sobre una hipotètica sortida de la Unió Europea en el cas que Catalunya s’independitzi. Homs va lamentar ahir, després de la reunió del Consell Executiu, que “es busquin tota mena d’arguments” per evitar la pregunta principal, que passa per saber si es pot consultar al poble de Catalunya.

Malgrat la contundència de les declaracions d’Almunia, Homs va fer especial èmfasi en el fet que Europa no s’ha posicionat oficialment sobre què passaria davant una eventual secessió de Catalunya, ja que per això es requereix que l’Estat espanyol demani opinió concreta al col·legi de comissaris. En aquesta línia, va destacar que al marge del marc jurídic, l’assumpte s’ha d’abordar en una negociació política. Francesc Homs també va recordar que Almunia va dir fa un any que “no és honest dir de forma taxativa” que Catalunya quedaria fora de la UE si fos independent, així com les paraules de la vicepresidenta Viviane Reding.

Per la seva part, el president de la Generalitat, Artur Mas, que dilluns a la nit va destacar la vocació europeista de Catalunya i va subratllar que Europa és “la nostra casa, ens sentim bé i volem continuar sent a Europa”, ahir va aprofitar la inauguració de l’Institut de Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides per posar en evidència la concentració d’organismes internacionals que posen “Catalunya al món”. Per Artur Mas, no és casual: “Som un país petit, però amb una mentalitat oberta al món”.