• 23 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JUAN CARLOS MERINO Madrid

Rubalcaba farà apostolat de la línia federal amb González i Zapatero


El PSOE posarà en marxa una campanya explicativa a les principals ciutats

Just un any després que Alfredo Pérez Rubalcaba i tot el PSOE fessin un cop de porta sonor al dret a decidir a Catalunya, i afrontessin per això la crisi més important de relacions amb el PSC de tota la seva història, hi ha la paradoxa que aquests dies nombrosos dirigents de Ferraz i líders territorials socialistes –d’Elena Valenciano a Susana Díaz– s’han vist obligats a aclarir que rebutgen... el dret a decidir. Alhora, representants de la vella guàrdia del PSOE –com José Bono, Juan Carlos Rodríguez Ibarra o José Luis Corcuera– s’han fet sentir per expressar el seu malestar amb l’actitud del PSC i fins i tot amb l’aposta federal de Rubalcaba i el seu projecte de reforma de la Constitució. Així que la conclusió és evident: la direcció del PSOE no s’ha sabut explicar com calia ni de portes enfora ni endins, en el mateix partit. “Hem de fer més pedagogia interna”, admeten. I conscient d’això, Rubalcaba dirigirà una ofensiva explicativa que posarà en marxa immediatament. “Ens desplegarem per tot el territori per explicar el nostre projecte, i també ho farem a Catalunya amb el PSC”, anuncia a La Vanguardia la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano. Amb un objectiu: deixar clar que la seva proposta és “l’únic camí possible” enfront del xoc entre Catalunya i Espanya.

TONI GARRIGA / EFERubalcaba a la festa de la Rosa del PSC el 15 de setembre passat

La direcció del PSOE busca la unitat d’acció per evitar més lluites internes Rubalcaba preveu una sèrie d’actes a Catalunya, a Madrid i també a Sevilla González i Zapatero tractaran d’implicar “totes les sensibilitats socialistes”

Tot i que encara falta tancar programa i calendari, Rubalcaba protagonitzarà “exposicions públiques” del seu projecte federal a Catalunya –com ja va fer en l’última festa de la Rosa del PSC a Gavà–, i també a Madrid i Sevilla. En aquesta campanya participaran també Valenciano, dirigents com Ramón Jáuregui o Txiki Benegas i els líders territorials. I s’hi afegiran els dos expresidents de govern socialistes, Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, per implicar “totes les sensibilitats socialistes”.

I és que precisament per evitar alguns malentesos i polèmiques –com els recentment protagonitzats per l’exministre Corcuera i altres veterans–, o els dubtes que tenallen alguns líders territorials, l’objectiu és que quedi clar que l’aposta federal de Rubalcaba –subscrita per tots els secretaris generals i per Pere Navarro en nom del PSC el 6 de juliol a Granada– “és la posició del PSOE, de tot el PSOE”. Unitat d’acció, per tant, per evitar equívocs i que no arribi a la ciutadania un missatge difús o contradictori dels diferents líders socialistes.

“Precisament el PSOE de Rubalcaba és el que ha pogut combinar i conjugar totes les sensibilitats en aquest projecte de reforma territorial i constitucional –asseguren a Ferraz–. De fet, cap d’aquestes sensibilitats no s’ha quedat plenament satisfeta, cosa que prova que és una posició equilibrada”.

Un dels missatges en els quals es posarà l’accent és en la necessitat d’una reforma de la Constitució, “consensuada i molt mesurada”, com recalca Rubalcaba, per evitar que el PP s’arrogui el paper de gran garant de la Carta Magna com ja està fent. A Ferraz destaquen que actualment un 66% dels espanyols –tots els que tenen menys de 53 anys– no es van poder pronunciar sobre això en el referèndum del 6 de desembre del 1978.

Així doncs, la proposta del PSOE vol reforçar aquesta Constitució i no dinamitar-la ni qüestionar que la sobirania nacional resideix en el poble espanyol o en la unitat d’Espanya. Però sí que vol actualitzar l’organització territorial de l’Estat perquè Catalunya i Espanya puguin continuar vivint juntes.

L’agenda inclourà també trobades amb sectors socials i empresarials a Catalunya, conjuntament amb el PSC, i en diferents fòrums polítics i econòmics a la resta d’Espanya.