• 24 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • Jordi Barbeta Barcelona

El PSC s’apunta a la via Duran


Pere Navarro celebra que “s’obre pas l’alternativa d’un canvi d’estatus sense ruptura”
Els líders de PSC i UDC coincideixen que qualsevol canvi requerirà una consulta
Duran trasllada a Rajoy que la consulta evitarà un conflicte “en el qual tots hi perdr

 Els socialistes van donar ahir la benvinguda a la terceria via que proposava ahir el secretari general de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran Lleida, en un article publicat en aquest diari per resoldre el plet català. En sengles converses amb La Vanguar

dia, el mateix Duran Lleida i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que mantenen un diàleg discret però fluid, van resumir en què consisteix la tercera via pràcticament amb les mateixes paraules: “Entre quedar-nos com estem i la ruptura, existeix una tercera via que suposa un canvi en la relació de Catalunya amb Espanya”. Els dos líders polítics van subratllar a més a més que “qualsevol canvi necessàriament haurà de ser avalat pels ciutadans de Catalunya en una consulta específica”.

El líder del PSC va expressar la satisfacció pel fet que “altres forces polítiques s’acostin a les posicions que sempre hem defensat els socialistes... És evident que la tercera via s’està obrint pas davant la incertesa que generen les altres alternatives”.

Per Navarro, “és el moment de negociar i arribar a acords, no de fixar dates ni preguntes ni afegir confusió”. Segons la seva opinió, “està bé que Duran digui el que pensa, però tenim una posició del president Mas, una altra de Duran i una tercera d’Oriol Junqueras, que forma part de la majoria de govern de la Generalitat, i el conjunt resulta molt desconcertant”.

L’article de Duran Lleida publicat ahir a La Vanguardia defensava una alternativa confederal per a Catalunya diferent de la secessió i de l’assimilació. Encara així, els partits contraris al dret a decidir van aplaudir el líder d’Unió Democràtica, tot portant l’aigua al seu molí. La direcció del PSOE va transmetre la seva “formidable acollida” a la proposta de Duran, però posant l’èmfasi en “la voluntat de diàleg i negociació” i ignorant intencionadament la condició sine qua non de la consulta. De fet, ahir mateix hi va haver declaracions encadenades d’exdirigents socialistes contraris a una eventual reforma de la Constitució que obri la possibilitat que els ciutadans de Catalunya puguin exercir la sobirania.

Vet aquí on grinyola la relació PSC-PSOE. Miquel Iceta, intel·lectual de referència del PSC, les reflexions del qual sempre han estat tingudes molt en compte en el PSOE, ha escrit negre sobre blanc a la revista El Siglo: “El nou pacte ha de ser decidit pel vot dels ciutadans per no incórrer en un greu dèficit de legitimitat”. La mateixa tesi va ser defensada per l’històric dirigent Higini Clotas també en un article publicat el mes d’agost passat en aquest diari.

Paral·lelament, el Partit Popular va aprofitar la circumstància per sembrar zitzània en les relacions entre Unió Democràtica i CDC. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va arribar a proposar “un front antiindependentista amb Unió i Ciutadans”. Duran va reaccionar immediatament, primer a través de Twitter: “Diuen que Cospedal ha ofert un pacte antiindependentista a Unió per l’article de La Vanguardia. No ha entès res! Que torni a llegir-ho”. Però tot seguit va traslladar un missatge al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per aclarir conceptes.

Tots els esforços del líder d’Unió se centren a convèncer el president Mariano Rajoy que “la consulta és la garantia que evitarà el conflicte”. Duran afirma que no es pot ignorar la voluntat majoritària dels catalans favorable al dret a decidir. Segons el seu parer, només una consulta legal i acordada resoldrà el problema, perquè sense consulta “anem al xoc de trens”.

El líder d’Unió creu que s’ha d’evitar el conflicte perquè perjudica a tothom. A parer seu, Catalunya sortiria més perjudicada perquè és més petita i feble, però el conflicte perjudicaria greument també Espanya, i els seus dirigents han de ser conscients i han d’actuar amb responsabilitat per evitar mals majors, va comentar ahir mateix Duran Lleida.

També Iniciativa per Catalunya es va sumar indirectament a la proposta de Duran Lleida. L’ecosocialista Josep Vendrell va desafiar l’Estat a presentar una d’alternativa i que la sotmeti a consulta del poble català: “La tercera via –va dir Vendrell– ha de venir de l’Estat i ha de reconèixer el dret a decidir”.

En l’àmbit sobiranista, la proposta de Duran va tenir una acollida desigual. El líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, va desafiar Duran a presentar una alternativa: “Si el senyor Duran té una bona oferta, doncs que ens l’expliqui ja. Si tenen una alternativa a la independència que la present i si no la presenta, vol dir que no n’hi ha”, va declarar el líder independentista. El que no accepta Junqueras és que la consulta no sigui sobre la independència i amb una pregunta clara que només admeti el sí i el no com a resposta.

A CDC les declaracions de Duran van ser comentades pel portaveu parlamentari Jordi Turull sense cap voluntat de polèmica: “En un moment tan transcendent, totes les reflexions són benvingudes i aquestes entren perfectament en el programa de la federació”. Turull va insistir que el compromís és la consulta i que “definir-se més enllà decantaria el debat i perdríem consens”.