• 25 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • ERNEST CARRANZA Palma

Bauzá es nega a cedir en el seu pla de trilingüisme malgrat la protesta massiva


El PP, en solitari, valida el decret llei perquè no hi hagi marxa enrere aquest curs

La universitat balear critica la precipitació de la norma i els professors obtenen el suport d’artistes

El Govern balear continua endavant en la implantació del polèmic decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) malgrat l’oposició multitudinària de la comunitat educativa. La implantació definitiva d’aquest sistema va quedar consumada ahir amb la preceptiva convalidació de la norma al Parlament, on el PP va fer valer la seva folgada majoria absoluta. Els 34 diputats conservadors van anul·lar els 24 vots negatius de l’oposició, mentre davant la Cambra entre 4.000 i 5.000 persones, segons els sindicats, protestaven contra aquesta política educativa.

MONTSERRAT T. DIEZ/EFEMilers de persones amb la samarreta verda protesten davant el Parlament mentre s’aprova el decret

La d’ahir va ser una jornada tensa en el Parlament. La validació del TIL es va endarrerir fins al migdia i va acabar entrada la tarda després d’un debat enverinat. L’oposició va forçar la votació nominal dels diputats, amb l’esperança de buscar algun desmarcatge entre els membres més moderats del PP, cosa que no va succeir.

Els conservadors van tornar a defensar la idoneïtat de la norma i dels temps d’implantació. “El decret del TIL no està en discussió, és plenament vigent i s’aplicarà en el 2013”, va concloure la consellera d’Educació, Joana Maria Camps. Els portaveus dels grups de l’oposició, PSOE i MÉS, van anunciar que derogaran la norma si accedeixen al govern en les eleccions autonòmiques del 2015.

Les postures entre el Govern i els organitzadors de la vaga indefinida continuen enfrontades. No obstant això, l’Executiu ha mostrat el primer gest des de l’inici de la protesta: accepta negociar l’aplicació del decret per al curs 2014-2015, però no ara. Els sindicats són escèptics davant l’oferiment, que es materialitzarà aquesta tarda a la taula sectorial d’Educació, ja que el nucli del conflicte té a veure amb l’aplicació per a aquest mateix any. A més, recorden, la justícia va suspendre el calendari d’aplicació del decret i unes instruccions posteriors per a aquest curs.

En els últims dies, sindicats i oposició han anunciat una bateria de recursos contra el TIL davant instàncies com el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) o el Tribunal Constitucional. S’espera que aquests dies el primer es pronunciï sobre les al·legacions de les centrals sindicals a l’últim decret llei que el Govern va aprovar in extremis per esquivar una primera resolució adversa. La intenció dels recurrents és que la justícia suspengui l’esmentada norma i que, amb això, s’acabi gran part de la confusió jurídica que hi ha ara en els centres.

Amb el futur del sistema pendent dels tribunals, l’activitat a les aules continua majoritàriament paralitzada per setè dia consecutiu. La incidència de la vaga va experimentar ahir un repunt, segons els sindicats, i va arribar entorn d’un 67% de participació. El Govern, al contrari, la va rebaixar al 15%. Els professors han organitzat torns rotatoris per poder mantenir la incidència de la vaga. Alhora, es prossegueix amb les accions coordinades amb els pares perquè els alumnes no vagin a classe. El Govern va tornar a insistir ahir en els perjudicis que la protesta està suposant per als alumnes i va criticar que es posi els nens “al mig” del conflicte.

El pas dels dies ha accentuat la solitud del Govern, que ha trobat l’oposició dels experts en matèria de llengües i ensenyament als seus plans . La Universitat de les Illes Balears (UIB) va denunciar ahir en un comunicat la “precipitació” en la implantació del trilingüisme i que no hi hagi “garanties que la formació dels professors sigui adequada”. Per part seva, el Consell Escolar de les Balears, màxim òrgan consultiu en l’ensenyament no universitari, reclama el Govern que iniciï un diàleg amb la comunitat educativa.

En els últims dies el moviment ha rebut el suport de diverses personalitats com Lluís Llach, Miquel Barceló o Maria del Mar Bonet. Alguns d’ells han donat obres per a la “caixa de resistència” de la vaga, que suma ja 107.000 euros i que es preveu utilitzar principalment a partir de la setmana que ve.

Fins ara, la Plataforma Crida, una entitat que agrupa docents, pares i alumnes en defensa de l’educació pública, ha aconseguit vendre més de 20.000 unitats de la samarreta de la marea verda. S’espera que la xifra augmenti significativament aquests dies en vistes a la manifestació convocada per a diumenge vinent i que els sindicats esperen que sigui massiva.