• 27 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • MAITE GUTIÉRREZ Barcelona Barcelona

Wert consuma la seva ofensiva contra la immersió amb una Lomce sense suports


El PP es queda sol en l’aprovació de la setena llei educativa de la democràcia

La llei obligarà que el castellà també sigui llengua vehicular “en una proporció raonable”

La setena llei d’educació de la democràcia ja està gairebé llesta per entrar en vigor. I ho farà sense consens polític ni social, la qual cosa augura una vuitena normativa en l’horitzó. La divisió entorn de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce) es va tornar a fer patent ahir en la comissió d’educació del Congrés dels Diputats. El PP va aprovar en solitari el dictamen de la llei, el pas previ per a la seva aprovació definitiva –el 10 d’octubre es debatrà al ple del Congrés i després s’enviarà al Senat–. Tots els grups de l’oposició –inclosa UPyD, amb la qual el PP ha pactat esmenes que rebutgen la immersió lingüística– van votar en contra de la Lomce, amb l’única excepció de Foro de Asturias, que es va abstenir.

EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIULa consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha rebutjat la llei del ministre Wert

El PP tampoc no ha acceptat les modificacions proposades pel PSOE, CiU i PNB. De les 770 esmenes parcials presentades, només s’han inclòs en el text les 42 del PP, unes altres 13 de Foro de Asturias, BNG i UPN aprovades en ponència, i 21 pactades amb UPyD, UPN, Foro de Asturias, ERC i Coalició Canària. El PP ha aconseguit la majoria d’acords amb UPyD. Ambdues formacions han fet un front comú contra la immersió lingüística i han pactat reformar la disposició addicional 38 de la Lomce perquè deixi clar que el castellà “és la llengua vehicular de l’ensenyament a tot l’Estat i les llengües cooficials ho seran també a les respectives comunitats autònomes, d’acord amb els seus estatuts i normativa aplicable”. És una idea que ja recollia l’anterior redactat de la llei, però ara ho emfatitza per protegir-se de possibles interpretacions. Una de les esmenes del PP també rebutja que l’atenció individualitzada als fills de les famílies que demanen escolarització en castellà sigui una solució. En lloc d’aquesta atenció personal, la llei exigirà ara que es facin classes en castellà. L’apartat lingüístic ha estat el més polèmic de la reforma educativa. El Ministeri d’Educació, que dirigeix José Ignacio Wert, el va redactar pensant exclusivament en Catalunya. L’objectiu del PP és substituir el sistema d’immersió lingüística per una doble via escolar. Així, els pares decidirien si els seus fills estudien només en català o també ho fan en castellà. Per això, la Lomce obligarà que les diferents comunitats autònomes creïn centres escolars sufragats amb fons públics on el castellà sigui llengua vehicular “en una proporció raonable”. Des de la Generalitat s’argumenta que el castellà ja és vehicular a Catalunya perquè les escoles hi poden optar. Un 13% de centres catalans ja ha incorporat el castellà com a llengua vehicular.

Amb la Lomce el PP consuma el seu enfrontament amb la Generalitat per la immersió lingüística. Els grups catalans van tornar a mostrar ahir el seu rebuig de la reforma educativa. “El PP manté el seu atac a l’escola catalana”, va assenyalar el diputat de CiU Martí Barberà. El PP ha utilitzat la seva majoria absoluta per aprovar la Lomce sense demanar suports. En aquest sentit, el diputat del PSC al Congrés Germán Rodríguez va qualificar la reforma com la llei educativa “menys dialogada de la democràcia, i a més la que ataca més profundament el sistema lingüístic de l’escola catalana”. “És una llei que neix morta”, va afegir. Els grups de l’oposició han subscrit un manifest conjunt en el qual es comprometen a derogar la Lomce tan aviat com hi hagi una altra majoria parlamentària. Entre els grups catalans també ha causat una gran sorpresa i malestar que ERC hagi pactat amb el PP tres esmenes, “insubstancials, però que trenquen la unió dels grups catalanistes contra la llei”, va dir Rodríguez. Des del PP es van mostrar satisfets amb el resultat de la votació i esperen publicar la nova llei al BOE a finals d’any.