• 28 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • CARMEN DEL RIEGO Madrid

El Govern central estudia recórrer també el manifest pel dret a decidir


Santamaría fa una crida als partits catalans a treballar per l’estabilitat

“Hem vist tantes posicions com grups hi ha al Parlament i fins i tot alguna més” , diu la vicepresidenta

El Govern espanyol no té res a dir sobre el debat de política general que s’ha celebrat al Parlament de Catalunya en els últims dies. Això és almenys el que diu la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, que, tanmateix, tot seguit, va dir, i molt, sobre el que opina l’Executiu sobre tot plegat. I les paraules que va pronunciar la vicepresidenta a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres no eren tan innocents com podrien semblar a primera vista.

DANI DUCHLa vicepresidenta del Govern va comparèixer després de la reunió del Consell de Ministres

I això és així perquè la vicepresidenta del Govern central va fer una anàlisi en la qual va subratllar les diferències que s’han plantejat entre els partits que aposten pel dret a decidir, més que en el fet que tots ells han arribat a un acord per presentar com a conclusió del debat una resolució que inclou el manifest pel dret a decidir elaborat per l’expresident del Parlament Joan Rigol, que defensa el dret a decidir de Catalunya, i al qual van donar suport CiU, Esquerra, PSC i ICV.

Per Santamaría, el que s’ha vist són “diverses opcions de diferent amplitud i magnitud sobre un assumpte de gran importància”. “Hem vist tantes posicions com grups hi ha al Parlament i fins i tot alguna més”, va afegir, en una clara al·lusió als matisos en els posicionaments de Convergència i Unió Democràtica.

La conclusió del Govern central és que la situació no aconsella dedicar tants esforços a un debat d’aquesta mena, sinó que les prioritats haurien d’anar cap a un altre lloc, en concret l’economia, com fa l’Executiu espanyol. “Per aquest Govern, el moment obliga a treballar en un escenari d’estabilitat i no d’incertesa”, va assenyalar Sáenz de Santamaría.

Després d’aquesta anàlisi sobre un assumpte del qual l’Executiu no volia opinar, la vicepresidenta del Govern espanyol sí que va treure una conseqüència, en el sentit que el debat al Parlament no ha fet modificar la posició del Govern central sobre el debat sobiranista de Catalunya: “Som on érem fa uns dies i on serem sempre. Correspon als altres explicar la seva posició en aquest escenari confús i variant d’aquests dies”, va concloure.

En públic, res que pugui semblar un no del Govern als avenços del Parlament de Catalunya en el full de ruta sobiranista, i menys sobre la resolució aprovada, però en privat, fonts governamentals asseguren que, quan es publiqui al Butlletí Oficial del Parlament, el Govern espanyol l’analitzarà en vista dels informes que van donar lloc a la presentació del recurs d’inconstitucionalitat de la declaració sobiranista aprovada pel Parlament el 23 de gener, el que va fer que el Tribunal Constitucional suspengués l’eficàcia d’aquesta norma.

Des d’aleshores, el Govern espanyol ha afegit a aquest recurs les decisions i declaracions que considera que se’n deriven, com va ser la creació del Consell Assessor per a la Transició Nacional, que és al Tribunal Constitucional en el mateix recurs. El Govern central estudiarà si afegeix aquesta nova declaració al recurs, per considerar que porta causa de la declaració inicial, o si cal presentar un nou recurs d’inconstitucionalitat al marge.

Mentrestant, el Govern espanyol ha arribat a una altra conclusió: la reforma constitucional tampoc no és la via per solucionar el problema català, perquè no hi ha un mínim acord entre els partits polítics sobre cap a on hauria d’anar aquesta reforma.