• 29 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • AITZIBER AZPEITIA Barcelona

El Govern insta Rajoy a moure fitxa en el procés sobiranista


Mas diu que els catalans no pretenen posar fronteres sinó “emancipar-se”

El president Mas demana als catalans “fer pinya, perquè d’adversaris ja en tenim a fora”

Ara li toca al Govern que presideix Mariano Rajoy moure fitxa. “Si el govern espanyol té alguna cosa per oferir a Catalunya, que ho expliquin”. Va ser el guant que va llançar ahir el Govern per boca del conseller de la Presidència i portaveu, Francesc Homs, vint-i-quatre hores després que el Parlament aprovés demanar al Congrés dels Diputats la convocatòria d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya. També va parlar el president de la Generalitat, Artur Mas, que va respondre a les crítiques del PP assegurant que “el que vol molta gent a Catalunya no és posar fronteres, ni barallar-se ni separar-se traumàticament, però sí emancipar-se”.

RUBÉN MORENOEl president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar ahir l’Ajuntament de Vilalba Sasserra

Des de Vilalba Sasserra, on va inaugurar l’Ajuntament d’aquesta localitat, el cap l’Executiu català es va mostrar convençut que “si podem tenir un projecte propi podrem viure millor”, i per això va fer una crida a tots els catalans a “fer pinya” al voltant del “gran projecte de la transició nacional”, des del respecte a les diferents idees i sensibilitats, perquè “prou adversaris tenim fora de Catalunya”.

La reflexió de Mas es va complementar amb la d’Homs, que va deixar clar que la pilota és a la teulada de l’executiu central després que divendres el Parlament “va llançar un missatge molt clar, d’on som i què s’ha de fer els pròxims mesos”, i va afegir que “Mas també es va manifestar molt clarament sobre quin és el seu propòsit i el del Govern que representa”. Les cartes, doncs, són damunt la taula.

Homs va declarar que el procés sobiranista és “imparable”, perquè es planteja “des d’un punt de vista democràtic i pacífic”, i perquè, “tot el que s’ha intentat fins ara no ha funcionat.

El conseller es va queixar que durant anys l’Estat ha maltractat Catalunya i que fins i tot ara, “l’oferta de la setmana” de l’executiu sigui “carregar-se el nostre sistema educatiu, que fa 30 anys que funciona”. alhora que dissenya uns pressupostos on hi haurà una mica més de diners, però la Generalitat percebrà “500 milions d’euros menys”.

Homs va criticar l’actitud del president Rajoy i de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que malgrat haver manifestat que estan oberts al diàleg, continuen esquivant la qüestió: “La posició de Soraya és la del senyor que diu: ‘els del servei que demanin, i nosaltres ja decidirem’”, i va reiterar que “fer la consulta és una qüestió de voluntat política”.

Pel que fa a la fórmula que se seguirà per portar al Congrés la petició de convocar la consulta, Homs va explicar que “com que hi ha diferents vies per fer-ho, nosaltres els plantejarem ‘ens deixen votar o no?’ d’una manera que no ens puguin dir que els obliguem a una opció. Com que n’hi ha diverses, que triïn”.

Arran d’aquest tema, el conseller va restar importància al fet que el PSC votés en contra, al costat de PP i C’s, d’aquesta iniciativa del Parlament, i es va mostrar confiat que “d’una manera o altra acabarà estant” amb els partits que hi van votar a favor, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. “Si estan d’acord amb el qüestió principal –el dret a decidir– ja ens adaptarem tots perquè el què, el com i el quan siguin més àmpliament compartits”, va declarar.

A propòsit de la possibilitat que ERC entri al Govern, Homs no va descartar que es pogués produir a partir del 2014, un cop s’hagi establert la data de la consulta, perquè “seria coherent amb el que hem plantejat des del principi a CiU i ens donaria més solidesa”. Però va admetre la dificultat de “posar-se d’acord en un context de retallades quan el que has de repartir són sacrificis”.