• 29 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • SARA SANS Tarragona

Navarro acusa CiU, ERC i ICV de trencar el consens per la consulta


El líder del PSC qualifica de frau democràtic la resolució que durà el debat al Congrés

“No s’han d’inventar noms... no és la ‘tercera via’ és la ‘via federal’ la que dóna respostes i solucions”

Estafa parlamentària. Falta de respecte. Traïció i escàndol democràtic. Així va definir ahir Pere Navarro la resolució que divendres es va aprovar al Parlament amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP i que, a més de traslladar el debat de la consulta al Congrés dels Diputats, estableix un termini de tres mesos de diàleg amb el Govern de Rajoy per trobar algun tipus de sortida a la situació.

MARTA PÉREZ/ EFEJaume Collboni, Maurici Lucena i Pere Navarro, aquesta setmana al debat de política general

Amb indignació, el primer secretari del PSC també va arremetre ahir contra “el frau democràtic que estem vivint quan en cada votació CiU i ERC increïblement van sempre junts; és una situació increïble que el Govern i el cap de l’oposició ho pactin tot; probablement és Junqueras qui mana avui a Catalunya”.

Navarro també va responsabilitzar Artur Mas d’haver trencat el consens: “Des de l’estiu passat estem treballant per aconseguir el màxim suport al voltant del text de Joan Rigol –el text promogut per l’expresident del Parlament defensa el dret a decidir encara que sense concretar pregunta ni calendari–, però en només dia hem vist com s’ha traït tot aquest plantejament”, va dir Navarro, que va assegurar que ara s’ha trencat la possibilitat de buscar la unitat.

“A nosaltres que no ens vinguin a demanar res més, que no vinguin a demanar-nos unitat els qui han demostrat una falta de respecte a un expresident del Parlament i a tantes entitats que van subscriure el document de Rigol”, va lamentar el líder socialista català.

La resolució sobre la consulta, que es va aprovar amb el vot favorable de 86 diputats (el 63,7% de la Cambra), va generar el divendres un dels moments de debat més intensos. El PSC, juntament amb el PP i Ciutadans, la va rebutjar sense matisos –Navarro va insistir ahir que “hi haurà un abans i un després d’aquesta resolució”– i va aprofitar per bastir ponts amb el Partit Popular i votar amb la formació que lidera Alicia Sánchez-Camacho una altra resolució que demanava diàleg entre el Govern català i el central.

Navarro va contestar ahir “als opinants que diuen que el PSC està perdut i que no sap on va” i va animar els militants a “dir la veritat, ser coherents i convèncer més persones perquè la ruptura condueix a l’enfrontament”. Segons el líder dels socialistes catalans, aquest és el full de ruta i “no ens hem d’inventar cap nom, no es tracta de la ‘tercera via’, sinó de ‘via federal’, que dóna respostes i solucions, i és la via que vam acordar a Granada el passat juliol”.

El primer secretari del PSC va insistir una vegada més en un model federal, “per anar junts amb els pobles de tot Espanya i, evidentment, de tot Europa, i això vol dir reformar la Constitució perquè es reconegui la singularitat de Catalunya i que tingui un finançament més just”.

Navarro va assegurar que “continuarem ferms defensant les nostres propostes”, va insistir que el PSC ha de liderar la regeneració política i va citar Artur Mas a dialogar amb tots els sectors socioeconòmics: “Que no s’ha de passar tot per la cortina de fum d’aquesta independència que ens farà més feliços”, va ironitzar.

El primer secretari del PSC va fer aquestes declaracions a Tarragona, durant l’obertura de la convenció “Canviem de futur”, un procés de debat que va començar al maig i en el qual el partit defineix i discuteix posicions sobre temes estratègics.

Que hi ha interès a debatre i discutir va quedar més que demostrat tenint en compte l’interès que va suscitar la cita entre militants i alguns càrrecs del PSC, fins al punt que es preveia que hi assistissin 300 persones i finalment en van ser més de 600. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va actuar d’amfitrió i va felicitar Navarro “per defensar els interessos dels qui creiem que cal ser a Espanya però d’una altra forma”.

Navarro confia que les conclusions d’aquesta Convenció Oberta Progressista de Catalunya serveixin per establir “un full de ruta per començar a sortir veritablement de la crisi, per recuperar l’ocupació, assolir una fiscalitat més justa i defensar els pilars bàsics de l’Estat del benestar”. El discurs del primer secretari va quedar interromput per un aplaudiment quan va dir que “alguns dels que defensen el dret a decidir no defensen el dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos... Això sí que és escandalós”.