• 30 sep. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • ERNEST CARRANZA Palma

Marea VERDA contra Bauzá 


Esclata a les Balears una protesta massiva i sense precedents contra el decret de trilingüisme

PARTICIPACIÓ HISTÒRICA Els organitzadors parlen de 110.000 participants, i el Govern, de 70.000
CONSIGNA: “BAUZÁ DIMISSIÓ” Contra el decret TIL i els atacs al català, i a favor de la “coherència pedagògica”

Desde la página 1 La d’ahir havia de ser una de les manifestacions més importants de la història de les Balears, i va complir amb escreix les expectatives. Desenes de milers de persones van omplir de gom a gom simultàniament els grans nuclis de les quatre illes per protestar contra la política educativa del Govern i donar suport a la vaga indefinida dels professors. A Palma, la marea verda va ser de dimensions històriques. Més de 90.000 persones segons els organitzadors, 70.000 segons la Delegació del Govern espanyol, van col·lapsar el centre de la capital. Els organitzadors de la marxa no van dubtar a afirmar que la d’ahir va ser “la manifestació més gran de la democràcia a les Balears”.

La protesta va rememorar algunes de les convocatòries més massives de les últimes dècades, com la de l’Estatut d’Autonomia del 1977 o les grans concentracions contra la urbanització de paratges naturals de la dècada dels anys vuitanta. En totes van ser desenes de milers de persones les que van sortir al carrer, si bé les xifres entre organització i administració sempre havien estat diferents. Aquesta vegada la massiva participació va quedar corroborada per les dades de la Societat Balear de Matemàtiques, que per primera vegada va fer un càlcul científic de la participació en un esdeveniment d’aquesta mena en col·laboració amb la universitat balear. Segons aquests experts, la marea verda va registrar un mínim de 80.000 participants i va cobrir una àrea d’uns 41.000 metres quadrats. Segons els organitzadors, la protesta va sumar almenys 20.000 participants més si es compten les marxes a Menorca, Eivissa i Formentera.

Les catorze entitats convocants de la marxa, entre les quals s’inclouen sindicats i associacions de professors, mares i estudiants, van aconseguir aglutinar un ampli espectre de la societat balear sota el lema “Contra la imposició, defensem l’educació”. El detonant de la protesta ha estat l’aplicació del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), si bé en la marxa es va fer patent el malestar per les retallades i per la falta de consens amb la comunitat educativa. La massiva resposta dóna força als docents i trasllada la pressió al Govern de Bauzá, que avui preveu reiniciar les negociacions per desbloquejar el conflicte.

Les pancartes van deixar entreveure alguns dels punts sensibles del conflicte. Entre els manifestants hi havia molts missatges amb al·lusions al TIL, la Lomce o la qualitat de l’educació. També es van veure moltes referències al president balear. De fet, una de les consignes més repetides va ser “Bauzá dimissió”.

El manifest de les entitats, llegit fins a 39 vegades per pares i alumnes a l’emblemàtic Passeig del Born de Palma, era una crida a “defensar a ultrança l’educació de les retallades, la purga ideològica i els atacs a la llengua catalana”, així com una “educació de qualitat i amb coherència pedagògica”. Entre els que es van manifestar hi havia un grup molt important de persones arribades des de la Part Forana de Mallorca (tots els municipis excepte Palma), que van mobilitzar més de 100 autocars per desplaçar-se a la capital. Les protestes educatives han arrelat sobretot als pobles, on el català té més ús social que a la zona metropolitana.

Els plans de Bauzá han aixecat una gran oposició entre dirigents locals i alcaldes del PP, sobretot a Mallorca i Eivissa. Entre les més contundents estarien les de l’expresident del Govern, Cristòfol Soler. Les darreres setmanes, moltes personalitats dels territoris de parla catalana s’han solidaritzat amb la causa dels professors de l’arxipèlag. Els do-

cents es preparen per fer front a la tercera setmana de vaga, després d’haver perdut més de 800.000 euros en sous. Amb tot, confien que els 220.000 euros obtinguts en concepte de donacions gràcies a l’anomenada Caixa de Resistència serveixin per allargar la protesta el màxim de temps possible.