• 1 oct. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • ERNEST CARRANZA Palma

Bauzá es nega a retirar el trilingüisme malgrat la històrica manifestació


Dirigents locals del PP insten el Govern a reflexionar i “prendre nota” de la protesta de diumenge

El PP balear va respondre ahir per boca de dirigents del Govern i del partit a la històrica manifestació contra la seva política educativa, que va congregar més de 80.000 persones a les quatre illes. L’Executiu assegura que és sensible a les demandes del carrer, encara que es manté ferm en el seu rebuig de retirar el trilingüisme aquest curs, apel·lant a l’ampli suport electoral aconseguit en les últimes eleccions.

El pes de la folgada majoria absoluta continua sent el tallafocs de l’Executiu davant la creixent pressió ciutadana. A primera hora del matí, el vicepresident Antonio Gómez va assegurar a IB3 Ràdio que els manifestants “no representen el sentiment popular, sinó una opció molt personal”. Va argumentar també que la participació només va assolir el 7% de la població balear, quan el PP va obtenir en els comicis passats el suport del 18% de l’electorat. Gómez va reiterar la consigna que la vaga és “política” i va posar com a exemple l’ús d’estelades i altres símbols que “no tenen res a veure amb la història ni la cultura de les Balears”.

Més conciliadora es va mostrar la consellera d’Educació, Joana Maria Camps, que va assegurar que l’Executiu respecta “absolutament” la manifestació. No obstant això, va matisar: “El pes electoral de qui surt a manifestar-se és molt respectable, però també ho és el de la persona que es queda a casa”. Per això, va defensar la necessitat de fer compatibles “les dues posicions”.

“Escoltem i prenem nota de la manifestació”, va declarar la portaveu parlamentària del PP, Mabel Cabrer. En canvi, dirigents locals del partit van instar el Govern a reflexionar i “prendre nota” del que va passar, com el president del Consell d’Eivissa, Vicent Serra, o l’alcalde de sa Pobla (Mallorca), Biel Serra. Aquest últim va parlar fins i tot de “lliçó” i de la necessitat de fer “autocrítica”. L’oposició, al seu torn, demana la retirada del TIL i la dimissió de la consellera i tot el seu equip.

Ahir a la tarda es van reprendre les converses per desbloquejar el conflicte entre Educació i els convocants de la vaga, i les actituds es van distanciar encara més. Sindicats i professors van exigir per escrit la retirada del TIL, de la llei de Símbols i dels expedients als directors menorquins. La conselleria va criticar aquesta posició, que considera “immobilista”. Les parts continuaran negociant demà.