• 5 oct. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JUAN CARLOS MERINO Madrid

El Govern espanyol convida a situar el diàleg en el marc de la Constitució


Santamaría assegura que no hi ha el consens necessari per a una reforma territorial

FÓRMULES PER AL DIÀLEG “Benvingudes siguin totes les idees que permetin arribar a un acord”, diu Santamaría
COMISSIÓ BILATERAL La vicepresidenta insta la Generalitat a la cooperació i no només a la reclamació

 “El Govern central sempre ha manifestat la nostra voluntat de diàleg, en el marc del respecte a la Constitució i les lleis”, va assegurar ahir Soraya Sáenz de Santamaría. Un diàleg que, va dir, ha de tenir per objectiu el benestar dels ciutadans i l’enfortiment de la lleialtat institucional. L’endemà que Mariano Rajoy admetés a Tòquio que desconeix en què consisteix exactament la denominada tercera via que propugnen Josep Antoni Duran Lleida o Pere Navarro com a alternativa al xoc entre Catalunya i Espanya, la vicepresidenta espanyola va voler donar, de tota manera, “la benvinguda” a qualsevol nova fórmula que propiciï un diàleg que permeti assolir acords. Però sempre sense desbordar el marc constitucional, va insistir: “Nosaltres sempre hem tingut molt clar quin és el nostre marc, la Constitució, els procediments que marca, els seus valors i els seus principis, i tots els que vulguin treballar per aquest enfortiment trobaran en el Govern central un aliat”.

EMILIA GUTIÉRREZLa vicepresidenta Santamaría, flanquejada ahir a la Moncloa pels ministres Fernández Díaz i Soria

I en el mateix sentit es va pronunciar Santamaría pel que fa a les fórmules que proposa el PP d’Alicia Sánchez-Camacho, entre les quals s’inclou un millor finançament de Catalunya. “Benvingudes siguin totes les idees que permetin arribar a un acord dins de la Constitució”, va insistir la vicepresidenta. Quant al finançament autonòmic, va assegurar que hi ha obert un procés per poder avaluar com ha funcionat l’actual model “i veure com es pot millorar”.

Al final del Consell de Ministres que va donar llum verda a la reforma de la llei de Trànsit i Seguretat Viària impulsada pel ministre Jorge Fernández Díaz (vegeu més informació a Viure), Santamaría va evitar encoratjar la possibilitat d’abordar un canvi en l’estatus de Catalunya o una reforma del model territorial. La vicepresidenta va esgrimir una altra vegada el debat sobre l’estat de la nació del mes de febrer passat en el qual, segons va subratllar, els portaveus dels diferents grups parlamentaris van oferir “visions molt diferents” davant una reforma de la Constitució, des de les menys autonomistes fins a les federalistes, si és que aquest últim concepte, va ironitzar, “pugués concretar-se”. En resum, “disparitat de posicions i actituds diferents i contraposades”. Al Congrés es va veure, a parer seu, que “no existia” el substrat que ha de ser l’inici d’una possible reforma constitucional, és a dir, “un mínim d’acord”.

I davant la recent petició expressada per Duran Lleida perquè es reuneixi la comissió bilateral Generalitat-Estat que ha d’abordar assumptes relacionats amb les infraestructures, Sáenz de Santamaría no s’hi va negar: “Nosaltres estem oberts a qualsevol tipus de convocatòria”. Però la vicepresidenta va instar a canviar “la filosofia” d’aquest fòrum i que no sigui només per demanar “traspassos i transferències” a l’Estat, sinó per “millorar la coordinació i la cooperació”.