• 6 oct. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • AITZIBER AZPEITIA Barcelona

UDC afirma que la seva proposta fa més fort el dret a decidir dels catalans


Navarro insisteix que “els extrems parlin per arribar a acords”

Homs crida a convertir les eleccions europees del maig del 2014 en l’“assaig general” de la consulta sobiranista

El president del consell nacional d’Unió Democràtica, Ramon Espadaler, va posar ahir l’accent en els objectius que persegueix la tercera via que proposa el seu partit, “que busca enfortir el dret a decidir dels catalans”. La proposta d’UDC “neix d’un rebuig radical de la situació actual en la qual es troba Catalunya, que no té sortida i ens condueix a la desaparició com a nació”, va assegurar Espadaler, que va afegir que Unió es distancia de les interpretacions que busquen “rebaixar la via independentista”. En aquest sentit, i en declaracions als periodistes en un acte d’Unió a Taradell, el també conseller d’Interior va explicar que la proposta que Josep Antoni Duran Lleida va exposar a través d’un article a La Vanguardia neix “d’una voluntat rotunda i radical d’estar al costat de tots els que pensem que Catalunya ha de poder votar, i d’estar al costat del dret a decidir”.

UDCJoana Ortega i Ramon Espadaler ahir en un acte d’Unió a Taradell

El dirigent democristià va situar en aquest context la reunió de dimecres entre els líders d’Unió i del PSC: “Estem en fase d’anar agregant totes les voluntats que estan pel dret a decidir; per això és tan important el gest, que alguns fins i tot han pogut no compartir, d’asseure junts a parlar Duran Lleida i Pere Navarro, que busca aquest objectiu”, va explicar.

Espadaler va afirmar que el seu partit “continuarà en aquesta línia radicalment” perquè després de conèixer els pressupostos generals de l’Estat, que retallen les inversions en Catalunya, “és evident que així no podem continuar”. Per això, va fer una crida “a totes les persones que amb accents diferents estan pel dret a decidir, a fer tots junts l’esforç de continuar sumant forces”. I va reclamar “una mirada més enllà del tacticisme” per portar a bon port la consulta sobiranista.

En la mateixa línia, l’expresident del Parlament Joan Rigol va afirmar que hi ha gent que vol marcar el procés d’una manera concreta, que es posi una pregunta, una data i es porti al Parlament, i altres que estan buscant una tercera via, i si aquests dos grups s’enfronten qui perd és Catalunya. Per això, el també membre d’Unió va demanar als partits que defensen el dret a decidir que busquin punts d’entesa.

També el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va defensar la reunió mantinguda amb Duran i va declarar que “davant els que obrim nous camins i vies d’acord, els que estan en els extrems es posen molt nerviosos”. En un acte del PSC a Terrassa, Navarro va subratllar la necessitat que “els extrems parlin amb la voluntat d’arribar a acords”, i va demanar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que no faci “oïdes sordes a l’anhel de canvi que existeix a Catalunya”.

En aquest context, el dirigent de Convergència i conseller de Presidència, Francesc Homs, va advocar per convertir les eleccions europees del maig del 2014 en l’“assaig general” de la consulta. i la “següent gran cadena humana”, per replicar al Govern espanyol: “Ja no podran parlar de majoria silenciosa, haurem votat”, va declarar a l’ACN. Homs va defensar que d’aquesta cita europea es podrà fer una lectura en clau nacional, perquè el debat serà el mateix que hi ha ara. CDC impulsa una candidatura europea de les forces favorables a la consulta.

ERC no s’ha sumat a la idea d’Homs i, ahir, el portaveu republicà al Congrés, Alfred Bosch, hi va abundar: “El 2014 no hem de fer un assaig general de la consulta, sinó la consulta”, va afirmar. I va aclarir que “de les eleccions europees, tenim temps per parlar, però el primer és el primer”.