• 13 oct. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • BARCELONA Redacció

PP i Ciutadans reivindiquen el “final del silenci”


Sánchez-Camacho i Rivera critiquen l’absència d’UDC i PSC

Unió replica al PP que l’error és no acceptar la consulta i negar el dret a decidir dels catalans

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va advertir ahir el líder d’UDC, Josep Antoni Duran Lleida, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, de l’“error històric” de les seves formacions de no participar en la concentració en defensa de la unitat d’Espanya a Barcelona.

En declaracions als periodistes abans de participar en l’acte sota el lema Som Catalunya, Somos España a la plaça de Catalunya amb motiu del 12 d’Octubre, Camacho va acusar els líders de PSC i d’UDC de no haver entès el sentit de la mobilització: “Estic convençuda que molts dels seus votants seran aquí amb nosaltres. El PSC i Unió estan cometent un error històric, perquè és un acte de la societat civil i una festa de la gent. És el gran error que estan cometent Pere Navarro i Josep Antoni Duran Lleida. Avui s’ha de ser aquí davant aquells que volen separar Catalunya de la resta d’Espanya”, va dir.

Segons la líder popular, la concentració d’ahir va demostrar que hi ha una “majoria” de catalans que no volen la ruptura de Catalunya amb la resta d’Espanya, i per això va exigir al president Artur Mas que escolti la “Catalunya silenciosa que avui ha començat a parlar”.

També el president de Ciutadans (C’s), Albert Rivera, va considerar que la concentració d’ahir a Barcelona posava fi a un “temps de silenci” d’una part de la societat catalana i va criticar igualment les absències del PSC i Unió.

Rivera va lamentar que “els complexos” del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i del primer secretari del PSC, Pere Navarro, els impedissin de participar en la concentració per reivindicar la unitat d’Espanya i els va convidar a participar en els actes d’aquesta mena que s’organitzaran al desembre pel dia de la Constitució.

Els al·ludits no van trigar a contestar. El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull va considerar les declaracions de Camacho com una “fugida cap endavant” després de “rebre un cop de porta a la cara com a resposta” a la seva proposta de finançament singular per a Catalunya. El vicesecretari general d’Unió, Toni Font, en un missatge en el seu compte de Twitter, va escriure que “l’error històric del PP és no acceptar la consulta i privar els catalans de poder exercir el dret a decidir”. I, en al·lusió a l’eslògan que van lluir els populars, “Som 47 milons”, va comentar: “Senyora Camacho, no són 47 milions quan recorren l’Estatut, imposen la Lomce –llei orgànica de Millora de la Qualitat Educativa–, se’ns menysprea en els pressupostos generals de l’Estat i s’incompleix la disposició addicional tercera de l’Estatut”.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, per la seva banda, va defensar l’absència del seu partit, tant a la Via Catalana com a l’acte unionista d’ahir, argumentant que els socialistes defugen les “posicions extremes”, i va advertir que a Catalunya s’està produint una “fractura social” el “gran responsable” de la qual és el president Mas.