• 13 oct. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JOSEP GISBERT Barcelona

CDC busca la complicitat d’ERC per a una llista de suport a la consulta


La formació de Mas aspira a una candidatura amb independents i sense sigles de partits

UDC, ERC i PNB tenen objeccions a participar en segons quina opció compartida i no la concreten

A set mesos de la cita europea amb les urnes la definició de la llista de CiU continua sent una gran incògnita. CDC persisteix en la seva idea de formar una única candidatura amb tots els partits que defensen l’exercici del dret a decidir, i per tant de presentar-se conjuntament amb ERC, com a assaig general de la consulta que s’hauria de celebrar també l’any vinent, però les dificultats per encaixar les necessitats de totes les parts no han permès, si més no fins ara, avenços significatius en el projecte.

ANA JIMÉNEZ / ARXIUTremosa, Mas, Duran i Sedó, a la campanya europea del 2009

El propòsit de CDC és, a més, articular una llista oberta als sectors de la societat civil igualment partidaris de la consulta i amb la possibilitat fins i tot que l’encapçali un candidat independent. La formació d’Artur Mas, de fet, està disposada a jugar a fons aquesta carta, fins a l’extrem de plantejar que en la candidatura conjunta que pogués formalitzar-se els partits renunciessin a les seves sigles, però són precisament els desitjos i interessos dels partits els que de moment es presumeixen com a principals obstacles perquè la idea acabi reeixint.

Per començar, dins mateix de CiU. D’una banda, UDC no vol presentar-se amb ERC, però tampoc sense CDC, i, d’una altra, CDC ha arribat a la conclusió que no pot anar al costat d’ERC i sense UDC, com potser havien pretès alguns quan la direcció del partit va decidir llançar la iniciativa i sondejar la formació d’Oriol Junqueras sobre les possibilitats reals de posar-la en pràctica. ERC, per la seva banda, també té les seves pròpies prevencions i en cap cas no vol ser utilitzada com a coartada per sembrar la discòrdia entre CDC i UDC, de manera que ha posat com a condició prèvia per considerar la proposta que els dos partits que integren CiU siguin sense fissures a l’eventual llista única.

Però els contratemps no s’acaben aquí. En el terreny de les aliances amb altres forces nacionalistes de l’Estat –tradicionals en les eleccions europees per intentar esquivar l’obstacle de la circumscripció única– la falta de sintonia és així mateix evident. El PNB, per exemple, per molt que comparteixi ideologia democristiana amb UDC, s’estima més anar de la mà de CDC en el supòsit que les formacions d’Artur Mas i Josep Antoni Duran Lleida no es presentessin conjuntament. I ERC tampoc no voldria haver de compartir cartell amb el PNB i deixar de banda els seus socis habituals de l’esquerra abertzale, ara a EH Bildu.

L’alternativa a la llista conjunta seria incloure un punt comú en els programes electorals de cada partit a la recerca del suport europeu a la celebració de la consulta, una opció que és a la recambra per si al final falla la proposta de CDC. Una proposta que també hi ha qui la veu com una maniobra per evitar que, per primer cop, es visualitzi el sorpasso d’ERC sobre CiU que comencen a pronosticar tots els sondejos.