• 22 oct. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • CARMEN DEL RIEGO JOSEP GISBERT Madrid / Barcelona

Rajoy convida Mas a l’acte de Barcelona però sense parlar


El Govern diu que no té “cap resposta oficial” a la seva petició

Artur Mas pot assistir-hi, rebre els ministres participants i el president del Govern espanyol, i formar part de la foto de família, però no parlar. Aquesta és la posició inflexible del Govern de Mariano Rajoy sobre la participació del president de la Generalitat al I Fòrum Econòmic de la Mediterrània Occidental que se celebra demà a Barcelona, segons va reiterar ahir el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel GarcíaMargallo, al conseller de Presidència, Francesc Homs, en conversa telefònica.

DIEGO CRESPORajoy i Margallo, a la recent Cimera Iberoamericana de Panamà

La versió de la Generalitat, tanmateix, no és exactament la mateixa, ja que, segons fonts del Govern, a la petició que Mas pugui intervenir amb una salutació de benvinguda als assistents a l’acte no han rebut “cap resposta oficial per part del ministre”. El portaveu del Govern, de fet, va insistir en aquesta demanda, sobretot quan l’acte se celebra al palau de Pedralbes, propietat de la Generalitat. La negativa a la intervenció del president català, en canvi, és ferma segons el Govern espanyol i continua basantse en el fet que es tracta d’un conclave de “governs nacionals”, per la qual cosa els serveis de protocol de l’Estat, dependents de la presidència del Govern espanyol, consideren que no encaixa en l’acte. Al fòrum econòmic, que presidirà Rajoy, està previst que hi prenguin la paraula el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Fathallah Sijilmassi, i el ministre de cadascun dels països de les dues riberes de la Mediterrània pertanyents al grup de diàleg 5+5.

A mitjans d’aquest mes d’octubre Homs va remetre una carta a Margallo per expressar-li la seva sorpresa perquè no s’hagués convidat el president de la Generalitat a assistir a l’acte. El ministre d’Afers Exteriors, tant per carta com telefònicament, va explicar al conseller de Presidència que s’havia cursat des de Protocol de l’Estat la invitació corresponent perquè anés a la inauguració. Segons fonts d’Afers Exteriors, la Generalitat, a través de la Unió per la Mediterrània –un dels organitzadors de l’esdeveniment–, va tractar llavors que la presència de Mas no es limités a la seva assistència, sinó que inclogués unes paraules de salutació. Però el Govern espanyol considera que no encaixen en el protocol i manté, per tant, el seu rebuig, que, segons les mateixes fonts, Margallo va reiterar ahir a Homs. Una versió que suggereix que aquest va ser l’últim contacte sobre la qüestió, tot i que de la versió de la Generalitat es desprèn que els contactes poden prosseguir fins a l’últim moment.

El fòrum està organitzat per la Unió per la Mediterrània i l’Institut Europeu de la Mediterrània i reunirà els ministres d’Afers Exteriors d’Algèria, França, Itàlia, Líbia, Malta, Mauritània, el Marroc, Portugal, Espanya i Tunísia, a més de representants del món tant econòmic com empresarial dels mateixos països.