• 26 oct. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • CARMEN DEL RIEGO IÑAKI ELLAKURÍA Madrid / Barcelona

Rajoy i Rubalcaba declaren la qüestió catalana assumpte d’Estat


El president i el líder del PSOE es van reunir dimecres per parlar només de Catalunya

TREVA INSTITUCIONAL Els dos líders aparquen la seva ruptura de relacions per la “qüestió d’Estat” EIX DE L’ACORD PP i PSOE pensen que la “sobirania nacional” pertany a tots els espanyols LES DISCREPÀNCIES Rubalcaba insisteix a reformar la Carta Magna, però Rajoy no veu un objectiu clar

 Tres mesos després que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, donés per trencades les relacions amb Mariano Rajoy pel cas Bárcenas, el president del Govern central i el líder de l’oposició han decidit aparcar les seves discrepàncies per parlar de Catalunya i buscar una solució al desafiament sobiranista. Un problema que, coincideixen, ha de quedar al marge d’altres diferències, perquè “és una qüestió d’Estat”.

Pere Navarro, Artur Mas i Alfredo Pérez Rubalcaba, ahir al Palau de la Generalitat

Tanta importància concedeixen el Govern central i l’oposició a la qüestió catalana, que Rajoy i Rubalcaba es van reunir dimecres a la Moncloa per parlar de Catalunya. Només de Catalunya. Va ser una entrevista monotemàtica en la qual van analitzar la situació creada després de les mobilitzacions, la posició del Govern i dels partits catalans i la decisió del Parlament d’enviar al Congrés la petició per autoritzar la consulta sobiranista.

De moment, la coincidència del Partit Popular i del PSOE “en el que és fonamental” sembla garantida, segons van donar a entendre el cap de l’Executiu central i el líder de l’oposició. Mariano Rajoy va deixar entreveure la satisfacció perquè la reunió feta “fa pocs dies” sense llum ni taquígrafs –exactament es va celebrar el passat dimecres després que Rajoy tornés de Barcelona, on es va veure amb Artur Mas al fòrum euromediterrani– ha posat de manifest que “en els temes essencials” ambdós estan d’acord.

L’eix d’aquest pacte rau que el Govern del PP i el Partit Socialista consideren que “la sobirania nacional no es pot trencar, és un principi bàsic de la Constitució”, a conseqüència de la qual cosa creuen que la consulta sobiranista no és possible, perquè no es pot preguntar a una part, en aquest cas Catalunya, sobre la ruptura de la unitat d’Espanya, que afectaria tots els ciutadans.

Amb això en té prou Mariano Rajoy. A partir d’aquí, les discrepàncies es mantenen. La proposta de reforma constitucional per convertir Espanya en un Estat federal tal com propugna el PSOE és rebutjada pel Partit Popular. Fonts governamentals asseguren que la proposta federal socialista no supera el caràcter enunciatiu i que Rubalcaba no ha concretat els detalls de la seva iniciativa. A més, pel PP, el sistema autonòmic “va molt més enllà que el federal”. El president del Govern espanyol no veu viable la proposta socialista de reforma constitucional, ja que “per abordar-la hi hauria d’haver un objectiu clar i compartit ” que el líder de la dreta espanyola no creu que existeixi en aquests moments, com tampoc no detecta “un consens polític com el que va donar lloc a la Constitució del 1978”.

“No s’estan plantejant temes constitucionals sinó la sobirania nacional”, va advertir el president del Govern espanyol, que va defensar la vigència de l’actual Carta Magna. “Jo la defensaré perquè crec en ella, perquè és a la nostra Constitució, perquè Espanya és la nació més vella d’Europa, perquè hem viscut sempre junts, perquè junts ens ha anat bé amb les nostres dificultats i els nostres problemes, perquè hi ha molts reptes per davant”, va dir Mariano Rajoy.

De tota manera, el fet que PP i PSOE estiguin d’acord en la qüestió “fonamental”, la defensa de la sobirania nacional, permet a Rajoy salvaguardar el que considera prioritari, “mantenir l’estabilitat política”, en uns moments en què l’economia mostra símptomes de recuperació. El que no té previst, de moment, el president del Govern espanyol és celebrar una reunió amb el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, perquè, segons apunten des de la Moncloa, no s’ha fet cap pas que pugui suposar un avenç en la solució.

Va ser Alfredo Pérez Rubalcaba qui va revelar ahir a Barcelona els contactes permanents amb Rajoy respecte a Catalunya i el procés sobiranista. Sobre aquesta xerrada prèvia, Rubalcaba va ex-

plicar que van parlar “molt i a fons” amb Rajoy de Catalunya, un assumpte “d’Estat” que com a tal transcendeix les relacions, “molt dolentes”, del PSOE i el PP. “Això no s’arregla en una tarda, és un tema molt seriós, es necessita perseverança”, li va dir Rubalcaba a Rajoy.

“Si alguna cosa hi ha és la consciència compartida que tenim un problema. Sé que Rajoy no veu possible la nostra proposta (de reforma constitucional), però els socialistes no només no veiem cap altra, és que creiem que és la bona, la millor, la raonable, la que ens compromet a tos els que volem continuar junts”, va dir el secretari general del PSOE. I va admetre la dificultat de l’escenari polític a què s’enfronten, davant el qual els socialistes “treballaran fins a l’esgotament”, amb una actitud dialogant “amb tots els partits”.