• 26 oct. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

El líder del PSOE es veu amb Mas i intenta obrir una porta a l’esperança


Rubalcaba tempta Mas amb un encaix de Catalunya en una nova Constitució

EL GOVERN Homs assegura que “alguna cosa es mou” i ja veu coincidències “en el diagnòstic” PERE NAVARRO “Primer hem d’arribar a un acord i després sotmetre’l a votació”

La reunió celebrada ahir a Palau entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, acompanyat del primer secretari del PSC, Pere Navarro, no va servir per tancar grans acords, però sí va aconseguir que el diàleg institucional comenci a encarrilar-se, una vegada s’ha assumit per totes les parts que la de Catalunya és una qüestió d’Estat. El líder del PSOE va intentar obrir una porta a l’esperança amb la seva proposta política de reforma constitucional.

I en aquest escenari de més entesa, Pérez Rubalcaba va temptar Artur Mas amb un encaix de Catalunya en una nova Constitució espanyola. El líder del PSOE vol erigir-se en mitjancer entre la Moncloa i la Generalitat a l’hora d’explorar una “tercera via” que eviti l’anunciat xoc de trens. Després de la reunió, Rubalcaba va destacar el clima de cordialitat en què s’havia desenvolupat, molt allunyat de les tensions protocol·làries protagonitzades pels executius del PP i de CiU en les últimes setmanes. “He escoltat i m’he sentit escoltat”, va remarcar el dirigent del PSOE, qui ni va amagar ni va matisar les dificultats que comporta el “problema de relació i convivència” entre Catalunya i la resta d’Espanya.

“No puc ocultar que la situació és difícil, que no serà fàcil trobar una solució”, es va sincerar Rubalcaba. El líder socialista va venir ahir a la capital catalana amb la proposta de reforma de la Constitució en clau federal sota el braç. Un projecte que va qualificar de “molt ambiciós” per al PSOE, en ser la primera vegada que aquest proposa obertament un canvi de la Carta Magna, i que va explicar a Mas com a punt de partida, i potser de trobada.

Això sí, Rubalcaba va deixar ben clar que el PSOE ni defensa ni acceptarà una possible consulta d’autodeterminació. Una posició que difereix sensiblement de la del PSC, que ha assumit com a propi el principi del dret a decidir, i que augura un futur de tensió entre les dues formacions sobre una qüestió que és central avui al tauler polític català.

“El nostre projecte –va insistir Pérez Rubalcaba– és molt clar: volem seure amb tots per dialogar i analitzar els problemes, buscar una solució per trobar nous marcs de convivència i, després, votar un projecte per continuar junts, no votar per trencar”.

Aquesta reforma de la Carta Magna –que seria ratificada a les urnes per tots els ciutadans espanyols– planteja avançar des de l’actual model autonòmic cap a un purament federal, amb Àustria i Alemanya com a principals referents. També delimitar i blindar les competències autonòmiques en temes tan sensibles com la llengua o l’educació, i convertir el Senat en una “veritable cambra territorial”, amb un nou sistema de finançament autonòmic que, sense entrar en la singularitat, haurà de garantir a cada territori els seus propis recursos per finançar-se.

“Hem de recuperar aquelles singularitats que el temps i la història han anat marcant i no estan prou recollides en un text que ja té 35 anys”, va assenyalar Rubalcaba.

En la reunió de Palau, que va durar més de dues hores, el líder del PSOE va preguntar a Mas sobre què farà després que, arribat el cas, convoqui unes eleccions plebiscitàries. El president de la Generalitat, segons fonts socialistes, no va respondre de forma concreta a aquesta pregunta de Rubalcaba.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va fer una lectura molt positiva de la visita de Rubalcaba, celebrant que “alguna cosa es mou”. “Ha estat una reunió important, il·lustra que PSOE i PP comencen a identificar el tema com un repte al qual s’ha de fer front, un pas previ per buscar solucions”, va dir Homs.

Posteriorment, Rubalcaba va ser entrevistat al programa 8 al dia de 8tv, on va reconèixer les diferències de criteris existents amb el PSC respecte al dret a decidir, malgrat compartir l’aposta federal, i va considerar “impossible” que ell, Rajoy i Mas puguin “reunir-se en una sala per solucionar” la qüestió catalana. Però això no debilita la seva voluntat de “continuar explorant el camí del diàleg”.

Per la seva part, Pere Navarro va destacar “l’esforç” del PSOE per plantejar una alternativa: “El que volem és votar sobre un acord, perquè el més important en un moment de crisi social, econòmica i democràtica és dialogar, però amb voluntat d’arribar a acords”.

La valoració de Mas va arribar minuts després, en l’acte de lliurament del premi Justícia de Catalunya a l’exfiscal superior Martín Rodríguez Sol, que va ser destituït per haver expressat la seva comprensió davant la reivindicació del dret a decidir. Per això Mas va assenyalar com “un immens error” utilitzar els marcs legals “per tallar les ales o relegar l’evolució natural de la societat catalana i les solucions basades en la voluntat política”, va afirmar. El president va venir a dir que si la Constitució és de tots, no s’hauria d’utilitzar com a eina d’exclusió contra ningú, sinó més aviat al contrari.