El Punt Avui

Mas situa l'acord sobre la consulta “a mitjan desembre”

El president català referma el seu compromís perquè el referèndum se celebri l'any vinent

Es mostra “negativament sorprès” per les declaracions de Pere Navarro i insta el PSC a aclarir-se

28/10/13 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Mas i Navarro, saludant-se divendres en presència de Pérez-Rubalcaba Foto: A. SALAMÉ / ARXIU.

La invitació a oblidar la consulta que li va formular dissabte Pere Navarro va agafar a contrapeu el president de la Generalitat, que ahir es va mostrar “negativament sorprès” per la proposta, feta hores després de la trobada de tots dos amb Alfredo Pérez Rubalcaba, qualificada de “cordial i positiva”. “No entenc que llavors hi hagués esperit de diàleg i bones maneres i que dissabte canviés tot”, va expressar Artur Mas, per a qui el canvi d'actitud del primer secretari dels socialistes catalans “demostra que de tant en tant el PSC no sap on és”. El president de la Generalitat no només no va acceptar el suggeriment de Navarro, que va arribar a afirmar que s'estava enganyant els ciutadans, sinó que va refermar el seu compromís amb el calendari del referèndum: “S'està fent tot el possible perquè la consulta es faci el 2014, i això el senyor Navarro ho sap”, va subratllar, i va afirmar que l'acord de la data i la pregunta es tancarà “abans de final d'any i probablement a mitjan desembre”.

Les declaracions del president no van alterar el pensament de Pere Navarro, que ahir va assegurar haver-se limitat a expressar públicament “allò que tothom sap i tothom reconeix en privat”. El líder del PSC va insistir que l'any vinent no hi haurà referèndum perquè “el procés s'ha fet malament” i, en aquest sentit, va argumentar que la Generalitat “no pot obrir una negociació amb l'Estat imposant una pregunta i una data per a la consulta”. En una visita a la II Fira d'Economia Solidària celebrada al recinte de l'antiga Fabra i Coats de Barcelona, Navarro va recomanar “sinceritat i fer les coses bé” per reconduir el procés i arribar a l'exercici del dret a decidir.

La proposta del primer secretari dels socialistes catalans no només va descol·locar el president català. La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va denunciar que “n'hi ha que estan disposats a renunciar a la consulta a canvi d'una reforma constitucional i de no enfrontar-se al PSOE, i també n'hi ha que hi renunciarien a canvi d'unes eleccions plebiscitàries”. Dues possibilitats que no alteren el rumb d'Iniciativa, que vol el referèndum: “Ens sembla que hem d'iniciar una nova etapa en la relació amb l'Estat.” Camats va assenyalar que el primer pas proposat pels ecosocialistes és “aprovar la via per demanar la consulta al Congrés i obtenir la primera resposta del govern espanyol, que –va afegir– no té arguments jurídics i haurà d'emprar-ne de polítics per no autoritzar-la”. El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, també va refermar el seu compromís pel referèndum: “No abaixem la bandera de la consulta, perquè seria baixar la bandera de la democràcia”, va concloure.

LA FRASE

Hi haurà acord sobre la data i la pregunta a final d'any, i probablement a mitjan desembre
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Darrera actualització ( Dilluns, 28 d'octubre del 2013 02:00 )