• 30 oct. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • RAFAEL RAMOS Londres. Corresponsal

Londres avisa Escòcia que sola “no es podrà defensar”


Informe del Govern sobre els riscos de la independència

L’informe afirma que Escòcia perdria l’espionatge britànic i seria més vulnerable al terrorisme

El Govern britànic, dins de la seva campanya per acovardir els escocesos sobre els perills de la independència, ha publicat un document en què adverteix dels riscos en matèria de seguretat en el supòsit de que triomfi el sí en el referèndum sobiranista del proper 18 de setembre.

OLI SCARFF / GETTY IMAGESLa ministra d’Interior, Theresa May, dijous a Anglaterra

El Partit Nacional Escocès (SNP), partidari de la independència i que governa a Edimburg, s’ha compromès a tancar la base de submarins nuclears de Falsane, a prop de Glasgow, i a la no-participació de tropes escoceses en “guerres il·legals” com la de l’Iraq. Sobretot el primer punt planteja problemes greus a Londres, ja que obligaria a ressituar una part important de la seva flota.

El document, presentat a Edimburg per la ministra britànica d’Interior, Theresa May, fa servir l’argument que Escòcia deixaria de beneficiar-se de la informació proporcionada pels serveis d’intel·ligència dels Estats Units i la Gran Bretanya, i per tant resultaria més vulnerable a potencials atacs terroristes. L’informe esmenta casos específics d’escocesos que han estat víctimes d’atemptats terroristes, com l’atac a l’aeroport de Glasgow el 2007 o als treballadors de la planta de gas algeriana d’Ain Amenas, assaltada per un comando terrorista el gener passat.

El Govern conservador britànic, al seu informe, afirma que els aproximadament 3.000 milions d’euros anuals que una Escòcia independent invertiria en seguretat són 14 vegades menys del pressupostat pel Regne Unit en aquest capítol, i la diferència tindria un impacte notable. També al·lega que, com a nou país, no es beneficiaria automàticament dels acords internacionals de què ara gaudeix com a part de la Gran Bretanya, i necessitaria temps per establir a partir de zero una xarxa defensiva.

“Escòcia seria incapaç de protegir-se a si mateixa”, assenyala l’informe d’una manera una mica catastrofista, mentre suggereix que el conjunt del Regne Unit sortiria també debilitat en matèria d’intel·ligència i seguretat, en perdre part del seu territori (pràcticament un terç), així com les bases dels seus submarins nuclears.

L’SNP ha criticat l’informe com a part de la campanya de Londres per ficar la por al cos als partidaris de la independència. “Es tracta del projecte por en la seva pitjor faceta: intentar polititzar qüestions de seguretat i antiterrorisme d’aquesta forma és el súmmum de la irresponsabilitat”, va afirmar Christine Grahame, diputada de l’SNP.

El secretari de Justícia escocès, Kenny MacAskill, també va rebutjar les advertències. “Una Escòcia independent –va assegurar– tindrà mecanismes de seguretat de primera qualitat per fer front a qualsevol amenaça. I continuarem treballant en estreta col·laboració amb la resta del Regne Unit i els socis internacionals en afers de seguretat i espionatge, una cosa que és de l’interès de tots”.

Segons les enquestes, només un de cada tres escocesos són en aquest moment partidaris de la sobirania. El 18 de setembre estan cridats a votar els residents a Escòcia de més de 16 anys. No s’ha fixat una participació mínima per validar la consulta ni es requerirà una majoria qualificada: n’hi ha prou que el sí obtingui el 50% més un dels vots.