El Punt Avui

Un 25,5% dels electors del PSC i un 42,8% dels d'ICV, a favor de la independència

El sondeig també indica que un 66% dels socialistes aposten perquè se celebri la consulta

La setmana passada Navarro va descartar el referèndum

30/10/13 02:00 BARCELONA - M.B
Notícies relacionades

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va descartar dissabte la possibilitat que es pugui celebrar la consulta l'any vinent. “Ja n'hi ha prou d'enganyar i generar falses expectatives, d'alimentar una futura frustració del poble de Catalunya”, va etzibar el líder socialista durant el consell nacional de la seva formació. Però aquesta posició contrasta amb alguns dels resultats que apareixen en l'enquesta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que indiquen que els votants del PSC donen un suport majoritari al referèndum.

Les xifres són clares: un 66% d'aquests electors estan “més aviat d'acord” que Catalunya pugui celebrar una consulta “per decidir lliurement el seu futur”, mentre que un 27,7% s'hi mostren reticents. En aquest mateix àmbit, també destaca que un 33,7% dels votants del PP i un 43,7% dels de Ciutadans sí que permetrien que s'exercís el dret a decidir, i, per tant, són partidaris de la consulta. A la banda molt alta dels favorables al referèndum s'hi trobarien els simpatitzants d'ERC –98,7%–, els de la CUP –96,7%– i els de CiU –93,7%.

Continuant amb aquesta diagnosi per partits polítics, el sondeig de l'AMI també revela que un de cada quatre socialistes votarien a favor de la independència si se celebrés la consulta. Un escenari que encaixaria segurament amb els sectors més crítics de l'organització, que, a diferència de la direcció de Pere Navarro, advoquen per unes tesis més sobiranistes i, en alguns casos, fins i tot, independentistes. Per contra, un 46,4% dels socialistes votarien “no”, un 13,6% s'abstindrien i hi ha una bossa d'indecisos del 13,6%.

Dualitat a ICV

Una altra formació que també ha expressat certs dubtes sobre si la independència és la millor sortida a l'encaix entre Espanya i Catalunya és ICV. Els de Joan Herrera i Dolors Camats tradicionalment s'han decantant per la via federalista amb l'Estat, però en l'última assemblea, celebrada a Viladecans, ja van obrir la porta al camí cap a l'estat propi.

En el seu cas, l'estudi de l'AMI determina que un 42,8% dels votants ecosocialistes es decantarien pel sí a la independència i un 27,7% pel no. Això sí, el percentatge d'indecisos és el més elevat de tots els partits i arriba fins el 23,5%.

Davant d'aquesta divisió, ICV ja ha deixat clar que sotmetrà a votació entre els militants quina posició ha d'adoptar en el referèndum.

Ampli suport a les institucions catalanes

El president espanyol, Mariano Rajoy, va oferir diàleg sense caducitat a Artur Mas per intentar resoldre les malmeses relacions entre l'Estat espanyol i Catalunya. Una oferta de col·laboració que la majoria de ciutadans catalans no es creuen, tal com indica l'enquesta. És per aquest motiu que un 63,2% dels enquestats consideren que les institucions espanyoles no sabran trobar una resposta a la situació actual i un 26,5% sí que donen un vot de confiança a l'executiu del PP. Els que són menys favorables a Rajoy i el seu equip són els votants d'ERC i els de CiU.

Aquests resultats es capgiren com un mitjó quan es pregunta si es confia en la Generalitat per poder trobar el desllorigador. Un 55,4% responen afirmativament i un 32,3%, negativament, i són els simpatitzants de CiU i els d'ERC els qui abonen més aquesta tesis. Però també hi un 50,6% de socialistes i un 41,3% de populars que estan al costat del govern català.

Darrera actualització ( Dimecres, 30 d'octubre del 2013 02:00 )