• 29 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)

Mas insta Rajoy a pactar la consulta si creu que Catalunya pot ser un Estat

El president situa les negociacions econòmiques amb el Govern central en el “dia a dia”

Mas i la seva esposa visiten el projecte Educo, que ajuda nens que malviuen en tendes de campanya

Si el president del Govern central, Mariano Rajoy, s’aprofitava dimecres el cas escocès per llançar advertències a Catalunya sobre un hipotètic futur fora de la UE, el president de la Generalitat li va prendre la paraula ahir i va instar el cap de l’Executiu a seguir l’exemple de David Cameron i pactar amb la Generalitat la pregunta, la data i el procediment per celebrar la consulta.

ISABEL GARCIA PAGANArtur Mas i Helena Rakosnik van visitar el projecte Educo

Si Rajoy portava escrit i preparat el que volia dir, acompanyat per François Hollande, per llançar l’enèsim avís a Catalunya que quedarà fora de la UE si s’independitza, Mas no va necessitar ni dos segons per recórrer a la ironia i “celebrar” que “admeti la possibilitat que Catalunya pugui convertir-se en Estat”.

Mas va considerar que Rajoy va utilitzar el cas escocès per alimentar “el discurs de la por” a Catalunya. Per al president, el Govern central està “en fase d’intoxicació”, encara que va donar per fet que això “que ve el llop, que ve el llop, ja no s’ho creu ningú”. Amb les ofertes de diàleg estancades, el president va afirmar que “no hi ha cap indici” que el Govern central accepti la possibilitat que Catalunya celebri la consulta. Malgrat tot, va insistir en el seu discurs: “Si l’amenaça” és quedar fora de la UE “és que s’accepta el dret a decidir” i se celebrarà una consulta. “Si no, és impossible que això passi”, va dir.

Aquest desacord pel procés sobiranista no impedeix, tanmateix, que els dos governs –de CiU i PP– mantinguin negociacions per poder gestionar “el dia a dia”.

En aquest marc va circumscriure Artur Mas la possibilitat que l’Executiu central compensi a Catalunya per l’impost sobre els dipòsits bancaris a l’exercici del 2014 i , potser aquest mateix any, una cosa que fins ara es negava des del Ministeri d’Hisenda.

Segons el president Mas, “cal separar els dos plans” ja que “és absolutament impossible” pensar que per una compensació econòmica per un impost determinat es renunciarà a la transició nacional. En qualsevol cas, el president i líder de CiU ho va emmarcar en decisions administratives en benefici dels ciutadans i alienes al procés sobiranista.

Al marge de la resposta a l’advertència de Rajoy, el president manté el seu mutisme sobre el contingut de la pregunta per a la consulta que hauria d’estar llesta abans d’acabar l’any i que el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va anunciar ahir per a d’aquí a tres setmanes. Mas va fer aquesta setmana una crida a la responsabilitat dels partits per evitar un estira-i-arronsa constant sobre la consulta, i ell mateix és el primer en aplicarho. De fet, en la seva intervenció en l’acte de commemoració del 5 aniversari del centre Idiada-Mainadera a Pune, el president va donar la recepta per abordar el futur de Catalunya: “Paciència, talent, actitud positiva i no defallir”.

Malgrat que es tracta d’una missió econòmica, el president Mas i la seva esposa van tornar ahir a fer un buit en el programa per donar suport al projecte Educo, successor de la desapareguda Intervida, que atén fills de treballadors de la construcció, que malviuen en tendes de campanya al costat de les obres i que porten una vida pràcticament nòmada.