• 3 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • JUAN CARLOS MERINO Madrid

Rubalcaba veu ratificada la seva aposta federal en la conferència del PSOE


Els socialistes intenten recuperar l’impuls “transformador i reformista”

“Som el partit capaç de proposar al país un marc de renovació profunda” Cap de les 12.617 esmenes no qüestiona el projecte federal o la relació amb el PSC OBERTURA I PARTICIPACIÓ “El 20% dels que votaran els nostres posicionaments no són del PSOE”

“Els qui sempre hem defensat la Constitució i l’Estat autonòmic plantegem actualitzar-lo i perfeccionar-lo en una perspectiva federal, perquè el federalisme ha de ser el model definitiu d’organització territorial, com en molts altres Estats compostos del món. I perquè creiem que en el federalisme poden trobar-se les millors solucions a les tendències i els problemes” que s’han disparat després de la “implosió” del model territorial a Espanya. Aquest paràgraf de la ponència de la conferència política que el PSOE celebrarà a Madrid el pròxim cap de setmana resumeix l’aposta federal d’Alfredo Pérez Rubalcaba que tots els líders territorials socialistes i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) van segellar a Granada el 6 de juliol.

Rubalcaba va segellar el nou model federal amb tots els líders territorials socialistes el passat 6 de juliol a Granada

Doncs bé, ni una de sola de les 12.617 esmenes que les federacions, els militants i els simpatitzants socialistes han fet a la ponència esmentada no posa ni una sola objecció a aquest nou model territorial de l’Estat en clau federal. Raó més que suficient perquè Rubalcaba vegi ratificada la seva aposta federal al gran conclave socialista del proper cap de setmana. Es tracta, segons el secretari general del PSOE, de l’única alternativa que és a sobre de la taula davant el possible xoc entre Catalunya i Espanya. I és segur que s’acabarà obrint pas com a única solució.

La conferència política del PSOE, no obstant això, no té previst entre les seves prioritats abordar o debatre aquest nou projecte federal. El motiu l’argumenta el coordinador de la cita, l’exministre Ramón Jáuregui: “Tot el nou projecte socialista s’articula entorn de la proposta federal. Això ja està pactat i no admet més variacions”. No hi ha marxa enrere. Una setmana després que tots els líders territorials del PSOE i el PSC subscriguessin l’acord de Granada, Rubalcaba el va presentar al comitè federal del PSOE que també el va ratificar. Per tot això, el secretari d’organització de Ferraz, Óscar López, conclou: “Això està tancat i ben tancat al PSOE, amb tots els territoris. Definitivament tancat”. Per cert que tampoc cap esmena de les que aquests dies han inundat la seu del carrer Ferraz –segons confirma l’encarregat d’organitzar-les i digerir-les, el diputat Pedro Sánchez–, no planteja tampoc revisar la relació del PSOE amb el PSC.

La conferència política, en tot cas, té altres ambicions de més calat. No en va, el PSOE pretén en aquesta cita recuperar la tradicional imatge de partit “transformador i reformista”, enfonsada després de la gestió de la crisi econòmica i el consegüent naufragi electoral de l’any 2011. “Això exigeix reconeixements i rectificacions”. I per això, a més de fer una “anàlisi autocrítica” del passat més recent, els socialistes provaran de recuperar l’impuls que va suposar el 28è. congrés del PSOE el 1980, amb Felipe González, i el 35è. congrés el 2000, amb José Luis Rodríguez Zapatero, i la posterior conferència política que el 2001 va fixar el projecte polític de la formació.

González i Zapatero, esclar, tindran el seu moment de glòria en la cita del pròxim cap de setmana. Jáuregui ho corrobora: “El PSOE ha de liderar el procés reformista d’Espanya. Som el partit capaç de proposar al país un marc de renovació i reformes profund, ara que s’han descosit tots els eixos, com el territorial, l’institucional o el polític”.

Per això, durant la conferència es plantejaran canvis “del marc democràtic i de les regles del joc molt serioses”. “Reformes radicals”, les considera Jáuregui, començant per una reforma federal de la Constitució o una reforma fiscal que arriba on mai abans no havia anat el PSOE, juntament amb reformes en la llei de partits, la llei electoral, el sistema parlamentari i una aposta decidida per la laïcitat, que te com a objectiu reforçar l’aconfessionalitat de l’Estat espanyol.

“Mai no havíem fet proposades tan radicals, per exemple en la reforma fiscal”, corrobora Óscar López. “No estem refundant la democràcia, però sí millorantla molt seriosament”, assegura Jáuregui.

“El PSOE reinicia el seu projecte polític”, insisteix López. A més dels fòrums oberts que se celebraran al conclave –municipalisme, medi ambient, economia i ocupació i laïcitat–, Felipe González protagonitzarà el de la globalització i Zapatero el de la igualtat. I també es debatran qüestions orgàniques, com els principis que regiran les primàries obertes que elegiran el pròxim candidat electoral o la possibilitat que la militància pugui elegir també el secretari general del partit. Tot un exercici d’obertura ja que, segons adverteix María González Veracruz, “el 20% dels que votaran sobre els nostres papers i posicionaments no són militants del PSOE”.