• 3 nov. 2013
  • La Vanguardia (Català)
  • AITZIBER AZPEITIA Barcelona

Unió i PSC coincideixen que la pregunta s’ha de pactar


Duran acusa ERC de trencar la unitat davant la consulta

Navarro defensa una pregunta de consens mentre que la CUP fa costat a ERC i la vol “clara i binària”

Els líders d’UDC i del PSC, Josep Antoni Duran Lleida i Pere Navarro, respectivament, van coincidir ahir a reclamar que la pregunta de la consulta sobre el futur de Catalunya a Espanya, prevista per al 2014, ha de ser fruit del diàleg i el consens entre tots els partits polítics que li donen suport, i no de la imposició d’un d’ells. Tots dos contestaven d’aquesta manera al president d’ERC, Oriol Junqueras, que divendres va reclamar que la consulta hauria de tenir “una pregunta clara i una resposta explícita”.

JUAN CARLOS HIDALGO / EFEDuran va afirmar ahir que mai no ha proposat més d’una pregunta

Encara que el líder republicà no va citar explícitament en les seves declaracions Josep Antoni Duran Lleida –ja que es va referir a “vells i nous ‘establishments’”–, el líder democristià s’hi va sentir al·ludit i a través del seu compte de Twitter va carregar durament contra Junqueras, soci de govern de la federació nacionalista.

Duran va escriure que “és fals” que ell hagi plantejat que en la consulta es faci més d’una pregunta. i va aclarir que el que demana és que “el que s’hagi de preguntar sigui fruit de l’acord entre CDC, ERC, Unió i ICV, i no el que vulgui ERC”.

El president del comitè de govern d’UDC i portaveu de CiU al Congrés, va elevar el to de la seva crítica en tuits successius i va arribar a acusar el president d’ERC de “trencar el consens assolit al Parlament de Catalunya”. “Tots hem d’entendre –va avisar Duran– que unitat i generositat han de permetre a la comissió sobre el dret a decidir i al president formular una consulta inclusiva i transversal”. I va afegir: “No es pot trencar el consens que el Parlament va aprovar. Un partit, ERC o un altre, no pot dir que la pregunta ha de ser sí o sí la que ells volen”,

Duran va defensar en un article d’opinió publicat a La Vanguardia una pregunta que permeti respostes “més enllà del blanc o negre”, i que impliquin altres opcions “que no siguin la secessió o l’assimilació i submissió”, la denominada tercera via. Una actitud que avalarien també el PSC i Iniciativa.

Segons el parer del democristià, “ERC ha trencat dues vegades a Madrid l’esperit unitari del Parlament, defensant amb Amaiur i BNG el dret a l’autodeterminació i anunciant després la pregunta”. Duran va concloure que amb les seves declaracions de divendres, Junqueras, “torna a trencar l’esperit unitari del Parlament des d’aquí”.

També el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va defensar ahir que “la pregunta ha de venir de l’acord” entre els partits i va afegir: “Duran ho ha dit fa alguns dies i nosaltres insistim que la consulta ha de ser legal i acordada, com ha passat a Escòcia”.

En canvi, el diputat de la CUP, Quim Arrufat, va considerar que la mobilització ciutadana exigeix una “pregunta clara i binària”, que es pugui respondre amb un sí o un no a la independència; “no que els polítics s’inventin una consulta qualsevol sobre el malestar de Catalunya”.